Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Szigorodó feltételek, pályázatokkal segített alkalmazkodás

Szigorodó feltételek, pályázatokkal segített alkalmazkodás

2024-től adásvétel esetén csak átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni, az előhaszonbérletre vagy elővásárlásra jogosulttal szemben a bérleti vagy adásvételi szerződésben immár nem lehet külön rendelkezéseket kikötni.

Letöltöm a lapszámot

Változó körülmények – alkalmazkodó agrárium

A „változatosság gyönyörködtet”, tartja ezt egy latin mondás, de nem biztos, hogy mindenkit és minden körülményben. Az azonban biztos, hogy a változások kihívások elé állítanak mindenkit. Így van ez a mezőgazdasági szereplőkkel, a gazdálkodókkal is. Az is biztos, hogy a kihívásokra – így vagy úgy – válaszlépések szükségesek. Márciusban induló cikksorozatunkban áttekintjük az egyes változásokat, kihívásokat, s az azokra javasolt, támogatott, vagy önkéntesen alkalmazott lehetőségeket. 

„Régi” gazdák, új szabályok

Mire számíthatnak az agrárium szereplői 2024-ben? Szigorúbb szabályozás, cserébe sok-sok pályázat. Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Háztartási és mezőgazdasági célt szolgáló kutak helyzete 2024. január elsejétől

Még néhány évvel ezelőtt a hazai kutak 95%-át, évente mintegy 4–5000 darabot engedély nélkül létesítettek, veszélyeztetve ezzel az ország vízkincsét is. A vízgazdálkodási törvény 2016-os módosításával, európai uniós jogszabályi kötelezettségre hivatkozva többször ki-tolt határidőt állapítottak meg az illegális kutak legalizálására, részben a gazdatársadalomban tapasztalható ellenérzések miatt. A január elsejétől hatályba lépő „végső” szabályok „adnak is, meg nem is” amnesztiát a kút elhelyezkedését is figyelembe véve.

Agrárszakemberek kerestetnek 

Az új naptári év több újdonsággal is szolgál az agrárium területén szakképzéssel foglalkozó szakemberek és képzőhelyek számára. Az agrárképzések szakmai színvonalának folyamatos magas szinten tartása képzőhelyellenőrzési szakértőket igényel, akiket egyrészt fel kell készíteni a feladatuk hatékony ellátására, másrészt az e feladatkörben foglalkoztatottak létszámát is biztosítani kell. Ennek okán pályázati felhívás jelent meg a szakmai ellenőrzési szakértői feladatra vállalkozók részére a 2024-es évre vonatkozóan. 

Folytatódik a tejágazat Közösségi Marketing Alapjának működése

Az egészség megőrzéséhez az egészséges táplálkozáson keresztül vezet az út, ezért az Agrárminisztérium továbbra is minden eszközzel támogatja a tejfogyasztás népszerűsítését. Ennek érdekében a tárca további három évre fenntartja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő Közösségi Marketing Alapba történő, ágazati szereplők általi befizetés kötelezettségét.

Menedzser Tudás- és Válaszközpont

Kérdések és válaszok az őstermelők adózási és adminisztratív kötelezettségei köréből