Ezek érdekelnek

A 2024-ben megnyíló agrár pályázati lehetőségeket mutatta be Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az élelmiszeripari fejlesztésektől kezdve a generációs megújulásig az Élelmiszeripari Pályázatok 2024 Foodinform webináriumon. Az új KAP ST keretében közel 1500 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre, melynek része az öntözésfejlesztés, vízgazdálkodás támogatása és precíziós gazdálkodás elősegítése.
A kis- és középvállalkozások (KKV-k) részvétele csekély a közvetlen uniós támogatásokra pályázók körében, pedig a kisebb szereplőknek is lehetőségük adódik sikeresen részt venni ezeken. A jóslatok szerint az élelmiszeripari cégek mindössze negyede fog versenyben maradni, így minden lehetőséget meg kell ragadniuk az érintetteknek. A Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szerkesztősége a Prega 2024 Precíziós Gazdálkodási konferencián járt.
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között megjelent a második vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a mezőgazdasági biztosítások után igénybe vehető díjtámogatás feltételeit tartalmazza, folytatva a Vidékfejlesztési Programban működtetett konstrukciót.
Főállású mezőgazdasági őstermelő vállalhat-e munkát egyszerűsített foglalkoztatásban, ha a mentesített összegig szerez bevételt?
Tételes elszámolású ÖCSG tagjai kukoricatermelők kompenzációs támogatást kaptak. Ez is adómentes bevételnek minősül?
Ha az őstermelő áfa-alany, akkor áfás számlát kell kiállítani a tárgyi eszköz értékesítésről és azután ingó értékesítésként adózik?
A kérdésben szereplő gazdálkodó regisztrált földművesként tervez megvásárolni egy zártkertet (gyümölcsös). A tavalyi év változásainak egyike, hogy a földforgalmi törvény szerint 10 hektárig kifüggesztés nélkül vásárolhatnak földet a pályakezdő gazdálkodók. Ki minősül ebben a vonatkozásban pályakezdőnek?
Nem áfaalany őstermelő jövedéki adót szeretne visszaigényelni. A számlák a nevére szólnak, viszont a 7-es adószáma nem szerepel rajtuk. Így vissza lehet igényelni a jövedéki adót?
Gazdálkodási napló, permetezésnapló, uniós rendelkezések: hogy állunk a kötelezettségekkel és mikre számíthatnak a gazdálkodók a közeljövőben? Egyebek mellett ezekről beszélt Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója a Prega konferencián.
ÖCSG vezetője az Áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat és kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, illetve mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ. Rendelkezik közösségi adószámmal, haszonállatot szeretne értékesíteni közösségi partner részére, aki rendelkezik közösségi adószámmal. Milyen bizonylatot kell kiállítania és milyen adatokkal, áfa-megjelöléssel?