Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Növénytermesztés
A permetezési napló elektronikus nyilvántartását egy új rendszer keretében vezették be, amely tavaly óta számos régi adatszolgáltatási kötelezettséget egyesít. Az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) feltöltése a támogatáspolitikai előírások miatt vált kötelezővé, és magában foglalja a nitrát nyilvántartást is a nitrátérzékeny területeken. Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója az az elektronikus permetezési napló 2024-es aktualitásait és a jövőbeli várakozásokat mutatta be egy online webináriumon.
Számos új szabályt állapít meg a földek közös tulajdonát szabályozó törvény június 1-jén hatályba lépett módosítása. Változik az eljárás, de új rendelkezések vonatkoznak az állami tulajdonba kerülésre és az öröklésre is.
Nyugdíjas őstermelő egyetemi hallgató unokája az ő nevében árulná az általa termesztett gyümölcsökből előállított készítményeket. Megoldható-e ez megbízással, illetve mit jelent ebben az esetben a megfelelő adóoptimalizálás?
A kérdésben szereplő gazdálkodó regisztrált földművesként tervez megvásárolni egy zártkertet (gyümölcsös). A tavalyi év változásainak egyike, hogy a földforgalmi törvény szerint 10 hektárig kifüggesztés nélkül vásárolhatnak földet a pályakezdő gazdálkodók. Ki minősül ebben a vonatkozásban pályakezdőnek?
A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés elsősorban az ún. falusi vendégasztal révén ismert a szélesebb nyilvánosságban. A tavalyi év végén életbe lépő új szabályok további lehetőségeket nyitnak a kis mennyiségű házi élelmiszer forgalmazása körében.
Egy közelmúltban megjelent kormányrendelet jelentősen módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó jogszabályokat. A módosítás szerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet, vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.
Földjét eddig haszonbérletben műveltető tulajdonos, mint földműves és őstermelő saját néven szeretné azt művelni. Ennek megfelelően maga igényelné a területalapú és egyéb támogatásokat. Köthet-e egy "barter" megállapodást arra, hogy a földet műveli gépi mezőgazdasági bérmunka jelleggel valaki más, amiért cserébe a teljes gabona betakarítása az övé? Adózási szempontból mindez hogyan működne?
Az ültetésre szánt növények – köztük a lágy és fás szárú dísznövények, számos erdészeti faj, valamint a zöldségpalánták – távértékesítése esetén kötelező a növényútlevél. Miért fontos és mit tartalmaz ez a dokumentum?