Feldolgozott termék piaci árusítása

Sinka Júlia Dátum Legutoljára frissítve: 2024.10.14

Olvasási idő: 3 perc


Ez a tartalom 38 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Saját termék feldolgozásához engedéllyel rendelkező őstermelő, kispiacon, 40 km-en túl árulhatja-e a termékét? A kérdéses termék feldolgozott terméknek minősül.

Demó

A felvetésben szereplő termék sütőtök, szeletben kemencében megsütve, amit az 50 km-re lévő piacon szeretne árusítani.

Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendeletben előírtaknak köszönhetően 2021. május 22-től, megváltozott – lényegében, kevés kivételtől eltekintve: megszűnt – a kistermelői élelmiszerek értékesítésének területi korlátozása.

Ez azt jelenti, hogy a kistermelő az általa megtermelt alapterméket (például zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást, tejet, baromfi és nyúl húst), élő halat, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert (például lekvárt, savanyúságot, sajtot, kolbászt) – saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesíthet a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Továbbra is kivételt jelent – azaz e körben fennmaradt a területi korlátozás – a sertés, a juh, a kecske, a szarvasmarha, a strucc és az emu húsa: ezeket kizárólag    a saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve a régión belüli (tehát a gazdaságával azonos megyében lévő, valamint budapesti), vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesítheti a kistermelő.
Továbbá, ugyancsak a hivatkozott rendelet szerinti módosítás alapján, 2021. július 1-től megszűnt a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet mellékletében felsorolt élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás.

Azaz, a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél (kereskedelmi hatóságnál) tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.