MEZŐGAZDASÁGI VIDEÓK

Közérthetően az őstermelőkre vonatkozó 2023-as adó és tb szabályok Kérdések és válaszok

Szakmai napunk meghívott előadója, Dr. Nagy Péter (NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referens) nagyívű előadásban foglalta össze az elmúlt évek nagy jelentőségű változásait. A szakértői előadást követően feltett kérdések nagy része, nem meglepő módon, a közterhekre vonatkozott. Különböző jogállású őstermelők érdeklődtek, hogy főállású munkaviszony mellett milyen adók és járulékok terhelik őket, mit kell jelölni az 58-as bevallásban, kell-e előlegeket fizetni; kell-e szocho-t fizetnie a saját jogán nyugdíjas átalányadózó ÖCSG tag őstermelőnek.

Lejátszási idő: 00:21:45

A felvétel dátuma: 2023.06.20.

Megnézem

Közérthetően az őstermelőkre vonatkozó 2023-as adó és tb szabályok

Szakmai napunk meghívott előadója, Dr. Nagy Péter (NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referens) nagyívű, szinte valamennyi, őstermelőket érintő szervezeti és adójogi szabályváltozást átfogó előadásban foglalta össze az elmúlt évek nagy jelentőségű változásait. Szakértőnk ábrákkal, összehasonlító táblázatokkal, esettanulmányokkal és a bevallás folyamatát segítő képernyőképekkel segítette a jobb eligazodást.

Lejátszási idő: 01:35:34

A felvétel dátuma: 2023.06.07.

Megnézem

Középpontban a 2023-as adóváltozások

2023-tól változtak az adótörvények, ami érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. A törvénymódosítások részleteit mutatta be szakértőnk, aki jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő.

Lejátszási idő: 01:19:37

A felvétel dátuma: 2023.01.25.

Megnézem

Személyi jövedelemadó és az eljárási, végrehajtási szabályok 2023-as változásai

2023-ban lépett életbe az adótörvény módosítása, ami érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A törvénymódosításokat ismertette konferenciánkon előadónk, a NAV Dél-budapesti Adóigazgatóságának főosztályvezetője.

Lejátszási idő: 00:52:20

A felvétel dátuma: 2023.01.23.

Megnézem

Az átalányadózás rejtélyei és lehetőségei 2023-tól

Több százezer vállalkozást érint a 2023. évi adótörvény módosítás azok közül, akik a tavalyi kata változások hatására kiléptek a kisadózásból vagy az átalányadózás lehetőségét fontolgatják. Szakértőnk átfogó előadásában igyekezett minden kérdést és lehetőséget számba venni.

Lejátszási idő: 01:25:38

A felvétel dátuma: 2023.01.19.

Megnézem

Gyakorlatban az őstermelők 2022-es adózási lehetőségei

A 2022. január 1-től életbe lépett szabályozáson túl a nyári adóváltozás is érinti az őstermelőket. Mi az újdonság a szocho fizetési kötelezettség és az áfa tekintetében? Hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban az új előírásokat, hogy kell adóznia az őstermelőknek 2022-ben? Megtudhatja szakértőnk előadásából.

Lejátszási idő: 02:02:18

A felvétel dátuma: 2022.09.15.

Megnézem

Kérdések és válaszok az őstermelők 2022-es adózási lehetőségeiről

Hogyan érinti az őstermelőket a 2022-es nyári adóváltozás? Milyen kérdések merülhetnek fel az őstermelői tevékenységi körökkel, a bevallással és kötelezettségekkel kapcsolatban? Az őstermelők 2022-es adózási lehetőségeit bemutató előadását követően Dr. Nagy Péter válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Lejátszási idő: 00:42:58

A felvétel dátuma: 2022.09.13.

Megnézem

Új gazdálkodási formák, változó működési szabályok

Idén jelentősen átalakult a családi gazdaságok jogi háttere, januártól három működési forma közül választhat a családi gazdaságban dolgozó termelő. Változtak a működési szabályok, az adminisztratív kötelezettségek is. Dr. Cseszlai István agrárpolitikai szakértő szűk 2 órában közérthető formában foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat őstermelőknek és őstermelőket könyvelő szakembereknek.

Lejátszási idő: 1:43:00

A felvétel dátuma: 2021.04.22.

Megnézem

Az őstermelőkre vonatkozó új adózási szabályok

Szakmai napunk előadásában dr. Orbán Ildikó (főosztályvezető, NAV) közreműködésével bő egyórás online előadás keretében ismertettük közérthetően, lényeges pontokra fókuszálva a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szja-, járulék- és áfaszabályokat. Tudjon meg mindent az átalányadózás feltételeiről, a 25 százalékos szabályról és az esetleges áfakötelezettségekről!

Lejátszási idő: 1:18:31

A felvétel dátuma: 2021.02.24.

Megnézem

Gyakorlatban az őstermelők nyilvántartási kötelezettsége

Őstermelői gazdálkodói tevékenység mezőgazdasági őstermelőként az Agrárkamara hatósági nyilvántartásba vételét követően végezhető. Az Agrárkamaránál nyújtható be a nyilvántartásba vétel iránti kérelem, a kamara honlapjáról letölthető nyomtatványok szerint. Szakértőnk dr. Cseszlai István az Agrárkamara stratégiai igazgatója első kézből tájékoztat a nyilvántartás és ellenőrzés során felmerülő legfontosabb tudnivalókról.

Lejátszási idő: 1:09:35

A felvétel dátuma: 2021.02.24.

Megnézem

Az őstermelőket érintő társadalombiztosítási módosítások

A családi gazdaságokról szóló törvény új alapokra helyezte a mezőgazdasági őstermelők biztosítási kötelezettségét is: eltörlésre került a jól ismert 20 éves szabály, emellett további szabályok is módosultak. Szakértőnk, Széles Imre alig több mint egy órában összefoglalja az őstermelők járulékfizetésére és társadalombiztosítására vonatkozó legfontosabb új tudnivalókat.

Lejátszási idő: 1:08:28

A felvétel dátuma: 2021.02.24.

Megnézem