MEZŐGAZDASÁGI VIDEÓK

Őstermelők adózási praktikái 2024-ben – Kérdések és válaszok

Kikre vonatkoznak a darabszámok a sertéstartás kapcsán az új agrárminiszteri rendelet szerint? Őstermelő betöltötte a nyugdíjas korhatárt, de nyugdíjra nem jogosult – miként számoljuk a tb-t? Biztosított-e a 16 évesnél idősebb őstermelő, aki középiskolában tanul – a többi mellett ezekre a kérdésekre válaszolt Nagy Péter jogi referens a Menedzser Praxis szakmai napján.

Lejátszási idő: 00:29:52

A felvétel dátuma: 2024.03.18.

Megnézem

Őstermelők adózása 2024: már nincs miért tépni a hajukat a gazdáknak?

Keserű tapasztalatokat kellett megélniük az őstermelőknek a termelési tényezők értékesítésére és hasznosítására vonatkozó szabály gyakori módosítása miatt. Dr. Nagy Péter jogi referens előadásában részletesen szólt arról, hogy kezdődött az érintettek kálváriája és milyen csattanóval zárult a történet. A szakmai napon a résztvevők mindent megtudhattak, amit 2024-ben az őstermelők adózásáról tudni érdemes.

Lejátszási idő: 01:53:59

A felvétel dátuma: 2024.03.13.

Megnézem

Átalányadózás 2024 - hogy módosulnak a szabályok?

Az átalányadózó egyéni vállalkozók 2024. január 1-jétől változásokat tapasztalhatnak az adózás területén. A minimálbér és garantált bérminimum emelkedése miatt nőnek az átalányadózók bevételi határai – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Péter kiemelt jogi referens, aki arról is beszámolt, hogy a járulék és a szocho összegek miszerint és miképpen alakulnak. Emellett az adómentességi szabályok változásairól is szót ejtett a szakértő.

Lejátszási idő: 00:47:47

A felvétel dátuma: 2023.12.11.

Megnézem

Szja 2024 (kérdések és válaszok) - minimálbér számítások, őstermelők adócsökkentése

Hogy kell elvégezni a bérszámfejtést és a járulékok számítását a minimálbér évközi emelkedése nyomán, illetve az Szja-t ez miként érinti? Őstermelők miként tudják csökkenteni az adóalapot új eszköz vásárlása során? Mit kell tudni a többgyermekes anyák éven átívelő nyilatkozatáról? Dr. Orbán Ildikó, a NAV illetékese válaszolt az Szja-t érintő kérdésekre a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szakmai napján.

Lejátszási idő: 00:05:35

A felvétel dátuma: 2023.12.10.

Megnézem

Közérthetően az őstermelőkre vonatkozó 2023-as adó és tb szabályok Kérdések és válaszok

Szakmai napunk meghívott előadója, Dr. Nagy Péter (NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referens) nagyívű előadásban foglalta össze az elmúlt évek nagy jelentőségű változásait. A szakértői előadást követően feltett kérdések nagy része, nem meglepő módon, a közterhekre vonatkozott. Különböző jogállású őstermelők érdeklődtek, hogy főállású munkaviszony mellett milyen adók és járulékok terhelik őket, mit kell jelölni az 58-as bevallásban, kell-e előlegeket fizetni; kell-e szocho-t fizetnie a saját jogán nyugdíjas átalányadózó ÖCSG tag őstermelőnek.

Lejátszási idő: 00:21:45

A felvétel dátuma: 2023.06.20.

Megnézem

Közérthetően az őstermelőkre vonatkozó 2023-as adó és tb szabályok

Szakmai napunk meghívott előadója, Dr. Nagy Péter (NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referens) nagyívű, szinte valamennyi, őstermelőket érintő szervezeti és adójogi szabályváltozást átfogó előadásban foglalta össze az elmúlt évek nagy jelentőségű változásait. Szakértőnk ábrákkal, összehasonlító táblázatokkal, esettanulmányokkal és a bevallás folyamatát segítő képernyőképekkel segítette a jobb eligazodást.

Lejátszási idő: 01:35:34

A felvétel dátuma: 2023.06.07.

Megnézem

Középpontban a 2023-as adóváltozások

2023-tól változtak az adótörvények, ami érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. A törvénymódosítások részleteit mutatta be szakértőnk, aki jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő.

Lejátszási idő: 01:19:37

A felvétel dátuma: 2023.01.25.

Megnézem

Az őstermelőket érintő társadalombiztosítási módosítások

A családi gazdaságokról szóló törvény új alapokra helyezte a mezőgazdasági őstermelők biztosítási kötelezettségét is: eltörlésre került a jól ismert 20 éves szabály, emellett további szabályok is módosultak. Szakértőnk, Széles Imre alig több mint egy órában összefoglalja az őstermelők járulékfizetésére és társadalombiztosítására vonatkozó legfontosabb új tudnivalókat.

Lejátszási idő: 1:08:28

A felvétel dátuma: 2021.02.24.

Megnézem