Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Őstermelők adózási praktikái 2024-ben – Kérdések és válaszok

Őstermelők adózási praktikái 2024-ben – Kérdések és válaszok

dr. Nagy Péter Dátum Felvétel időpontja: 2024.03.18

Lejátszási idő: 00:29:52


Kikre vonatkoznak a darabszámok a sertéstartás kapcsán az új agrárminiszteri rendelet szerint? Őstermelő betöltötte a nyugdíjas korhatárt, de nyugdíjra nem jogosult – miként számoljuk a tb-t? Biztosított-e a 16 évesnél idősebb őstermelő, aki középiskolában tanul – a többi mellett ezekre a kérdésekre válaszolt Nagy Péter jogi referens a Menedzser Praxis szakmai napján.

A sertéstenyésztés- és tartás kapcsán felmerülő darabszámokat (kilogrammok) ŐCSG (Őstermelők Családi Gazdasága) esetén személyenként kell értelmezni, nem családi szinten – válaszolt az új agrárminiszteri rendelettel kapcsolatosan, a Lényeges tudnivalók a mezőgazdasági őstermelők 2024-es adózásáról című előadása után, egy résztvevőtől beérkezett kérdésre Dr. Nagy Péter a Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referense.

Nyugdíj és tb, 16 éves biztosítása

Érdeklődtek az iránt is, hogy ha egy őstermelő betöltötte a nyugdíjas korhatárt, de nyugdíjra nem jogosult, mert nincs meg a húsz éve, akkor mi után szükséges fizetni, hogy legyen tb-je. Ennek kapcsán a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpontban tartott előadásában erről a kérdésről kiemelten szólt.

Biztosított marad-e annak a családi gazdaságnak a kiskorú tagja, aki idén szeptemberben tölti be a 16. életévét és középiskolában tanul – hangzott el a kérdés, amire Nagy Péter igennel felelt, hiszen

a 16 évesnél idősebb őstermelő minden esetben biztosított.

Kezdő őstermelők, önbevallás kérdései

Azt a felvetést megerősítette a szakember, hogy aki tavaly december 2-án vált őstermelővé és bevétele nem keletkezett, annak a minimálbér 92 százaléka után volt szükséges megfizetni a tb-járulékot.

Ha adódik bevétel, ha nem, kezdő őstermelőként mindig a minimálbér 92 százaléka után számoljuk a 18,5 százalékos tb-járulékot.

Lehet-e módosítani önbevallással, ha nem az átalányadózást választotta 2022-re a gazda, hanem a költségelszámolást – firtatta ezt a témát az előadás egyik hallgatója, aminek következményét valószínűleg többen is a bőrükön érzik. Ha tévedésből beikszelte az „átalányadózást nem választom” rublikát az érintett, akkor azon elvileg már nem lehet változtatni – figyelmeztetett Nagy Péter. Ugyanakkor azt elképzelhető megoldásnak tartotta, ha az illető bead egy javító bevallást és nem tesz X-et ugyanezen helyen, akkor elvileg ezzel a korábbi felülíródik azzal az új bevallással.

Családi gazdaság tagja állhat-e munkaviszonyban?

Mások figyelmére is számot tarthat a kérdés: családi gazdaság vezető tisztségviselője főfoglalkozásban egyéni vállalkozó is. Ez esetben a családi gazdaság tagja állhat-e munkaviszonyban az egyéni vállalkozásban? A szakember válasza szerint, ha ez a bizonyos személy a családi gazdaság tagja (valószínűleg képviselőről beszélünk), akkor teljesen mindegy, hogy vállalkozó-e vagy sem, ővele egy másik tag nem állhat munkaviszonyban.

Az egyik résztvevő úgy nyilatkozott, hogy ŐCSG-tag és emellett rendelkezik saját őstermelői számmal is rendelkezik. Arra volt kíváncsi, hogy ha tojást értékesít, akkor miként kell eljárnia. Nagy Péter ezt meghallva intette a hallgatókat, hogy különösen figyeljenek arra:

nem állhat fenn egyszerre, hogy valaki önálló őstermelő és egyben családi gazdasági tagja.

További kérdések, amikre a szakember legjobb tudása szerint részletes és közérthető választ adott: őstermelő saját maga által termelt szőlőből bort készít, emellett egyéni vállalkozásban büfét üzemeltet és árusítja a termékét, emellett borkiméréssel is foglalkozik - hogyan adózik az érintett? Tételes költségelszámolású családi gazdaság az áfában pénzforgalmi elszámolást választott. Mennyi lehet a bevétele egy évben ennek a családi gazdaságnak, ha két főből áll, hogy a pénzforgalmi elszámolás megmaradjon: 125 millió forint vagy ennek akár a duplája?

Kíváncsi a teljes előadásra? Nézze meg Dr. Nagy Péter válaszait! Kattintson a fenti videóra, hogy további részleteket lásson!