dr. Nagy Péter

dr. Nagy Péter

Agrárszakértő


Agrárszakértő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referense. Szakterülete az őstermelőkre vonatkozó jogi és adójogi szabályozás. 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

Módosultak a személyi jövedelemadóról szóló törvény őstermelőkre vonatkozó rendelkezései. Bár a módosító törvény ezen rendelkezése a kihirdetés napján lép hatályba, de már a 2022. évre alkalmazható.
A családi gazdaságokról szóló törvény július 1-ével hatályos módosítása nyomán több új szabály is életbe lép. Az őstermelői nyilvántartás tartalma kiegészül az őstermelő elhalálozásának dátumával, emellett a törvény új szövege logikusabb rendben sorolja fel a nyilvántartásban eddig is szerepeltetendő adatokat.

Legutóbbi előadásai

Őstermelők adózása

Őstermelők járulékfizetése

Őstermelők adózási praktikái 2024-ben – Kérdések és válaszok

Kikre vonatkoznak a darabszámok a sertéstartás kapcsán az új agrárminiszteri rendelet szerint? Őstermelő betöltötte a nyugdíjas korhatárt, de nyugdíjra nem jogosult – miként számoljuk a tb-t? Biztosított-e a 16 évesnél idősebb őstermelő, aki középiskolában tanul – a többi mellett ezekre a kérdésekre válaszolt Nagy Péter jogi referens a Menedzser Praxis szakmai napján.

Lejátszási idő: 00:29:52

A felvétel dátuma: 2024.03.18.

Megnézem

Őstermelők adózása

Őstermelők járulékfizetése

Őstermelők adózása 2024: már nincs miért tépni a hajukat a gazdáknak?

Keserű tapasztalatokat kellett megélniük az őstermelőknek a termelési tényezők értékesítésére és hasznosítására vonatkozó szabály gyakori módosítása miatt. Dr. Nagy Péter jogi referens előadásában részletesen szólt arról, hogy kezdődött az érintettek kálváriája és milyen csattanóval zárult a történet. A szakmai napon a résztvevők mindent megtudhattak, amit 2024-ben az őstermelők adózásáról tudni érdemes.

Lejátszási idő: 01:53:59

A felvétel dátuma: 2024.03.13.

Megnézem

Őstermelők adózása

Őstermelők járulékfizetése

Átalányadózás 2024 - hogy módosulnak a szabályok?

Az átalányadózó egyéni vállalkozók 2024. január 1-jétől változásokat tapasztalhatnak az adózás területén. A minimálbér és garantált bérminimum emelkedése miatt nőnek az átalányadózók bevételi határai – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Péter kiemelt jogi referens, aki arról is beszámolt, hogy a járulék és a szocho összegek miszerint és miképpen alakulnak. Emellett az adómentességi szabályok változásairól is szót ejtett a szakértő.

Lejátszási idő: 00:47:47

A felvétel dátuma: 2023.12.11.

Megnézem