Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Őstermelők adózása
A napelempark létesítéséhez számos jogi és adójogi természetű kérdés kapcsolódhat. Az egyik leggyakrabban felmerülő felvetés, hogy ha a magánszemély bérbe kívánja adni a termőföldjét egy vállalkozásnak említett célból, ez a bérbeadás milyen adókötelezettséget keletkeztet, azaz: lehet-e alkalmazni a termőföld bérbeadásra vonatkozó kedvező szabályt?
Milyen fizetési kötelezettségek keletkeznek, az átalányadózó őstermelő és tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő esetében, amennyiben a gazdaságátadó átadja a földterületeket és az ingó eszközöket az átvevő részére?
A vidék „értékeit és ízeit” népszerűsítő egyesület alkotótábort, workshopokat, kirándulásokat szervez különböző generációk számára. Ennek során az egyesület az őstermelőtől felvásárolja a termékeiket és azokat egy üzletben értékesítik. Kérdés, hogy ez a bevétel vállalkozási bevételnek számít és adóznia kell-e utána?
Adott egy 3 fős ÖCSG, átalányadózók, a képviselő főállású őstermelő, a két tag munkaviszony mellett végzi az őstermelői tevékenységet. A három fő árbevétele a 2023. évben együtt 24 millió Ft volt. Lehetséges, hogy sem a képviselőnek sem a tagoknak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni?
Magántulajdonban van egy szőlős, zártkerti ingatlan, ahol egy borturisztikai épületet (pincészet) szeretnének létrehozni és kistermelőként termelnének rajta. Egy ilyen építkezési beruházás esetén az áfa-visszaigénylésre jogosultság fennállhat-e valamilyen módon és mint kistermelő lehet-e áfaalany?
Nyugdíjas őstermelő egyetemi hallgató unokája az ő nevében árulná az általa termesztett gyümölcsökből előállított készítményeket. Megoldható-e ez megbízással, illetve mit jelent ebben az esetben a megfelelő adóoptimalizálás?
Főállású mezőgazdasági őstermelő vállalhat-e munkát egyszerűsített foglalkoztatásban, ha a mentesített összegig szerez bevételt?
Tételes elszámolású ÖCSG tagjai kukoricatermelők kompenzációs támogatást kaptak. Ez is adómentes bevételnek minősül?
Ha az őstermelő áfa-alany, akkor áfás számlát kell kiállítani a tárgyi eszköz értékesítésről és azután ingó értékesítésként adózik?
Nem áfaalany őstermelő jövedéki adót szeretne visszaigényelni. A számlák a nevére szólnak, viszont a 7-es adószáma nem szerepel rajtuk. Így vissza lehet igényelni a jövedéki adót?