Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Őstermelőket érintő pályázatok
Az otthon-felújítási támogatás megszűnését követően kedvező helyzetben lehetnek azok az apró falvas településen élők, illetve itt élni szándékozók, akik a - köztudatban - Falusi CSOK néven ismert, és a Falusi CSOK Kölcsön támogatás lehetőségeit veszik igénybe.
A kérdésben szereplő cég tárgyi eszközt (kombájn) vásárolt, amihez 50% pályázati támogatást kapott a 2022. évben (minden lezajlott 2022-ben). A kérdés úgy szól, hogy az értékcsökkenést normál módon, a teljes bekerülési értékre kell elszámolni, majd az egyéb bevételekkel szemben elhatárolni az értékcsökkenés 50%-ával megegyező támogatási összeget?
A tavasz nemcsak a földeken köszönt be: az egyre hosszabbodó nappalokkal a gazdálkodóknak napról-napra többet kell a járniuk a határt, és ezzel együtt ismét közeleg az Egységes kérelem beadási időszaka. 2023-tól jelentős változások lépnek életbe az alaptámogatást illetően, a növénytermesztésben, de az állattartókat sem elkerülve.
A 2022. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet 2022. november 30-ig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2022. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárigényüket.
Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégi-ben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat. Emellett felméri, hogy milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.
2023-tól lép életbe az új Közös Agrárpolitika, ami jelentősen átalakítja a támogatási feltételeket is. A vetésváltás szabályozása és a diverzifikációs kötelezettség – ezzel együtt a „zöldítés” szabályai – is megváltoznak a jövő évi Egységes kérelemben.
A 2022-es év időjárása és a gazdasági környezet eddig nem igazán kedvezett a gazdálkodóknak. Érthető, ha jóval nagyobb az „érdeklődés” a kárenyhítéssel kapcsolatos szabályok, tudnivalók iránt. A rendkívül csapadékhiányos nyár az ország dél-keleti régióiban hosszabb ideje, de észak-nyugati irányban is egyre kiterjedtebben okozott soha nem látott kárt, elsősorban a kapás kultúrákban.
A 2021-es év száraz volt Magyarországon, majd mindez az idei évben tovább folytatódott, és jelenleg is tart a csapadékszegény időjárás, melynek következtében hazánk jelentős részén aszály alakult ki. Augusztus 8-án a jelenleg kialakult helyzetre tekintettel több, mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozást is érintő jogszabály jelent meg.
A növényvédő szeres kezelésekről elektronikus permetezési naplót kell vezetni, és azt a NÉBIH erre a célra kialakított elektronikus felületére kell feltölteni. 2022 júliusától a növényvédelmi kezeléseket nem csak a saját nyilvántartásunkban kell naprakészen vezetni, hanem a kezelés napján az erre kialakított elektronikus felületen is be kell jelenteni.