Fiatal gazdák és kertészetek: nyári pályázati körkép

Kovács Zita Dátum Legutoljára frissítve: 2024.07.08

Olvasási idő: 4 perc


Milyen pályázatok érhetők el a gazdálkodók számára 2024 nyarán? A generációs megújulás pályázatokon belül miből juthatnak forrásokhoz az érintettek? Milyen típusú tevékenységekre vehetnek fel összegeket? Mik az ÉLIP és a kertészetek fejlesztésére vonatkozó kiírások részletei?

A generációs megújulást támogató pályázatok kétségkívül a legizgalmasabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó kategóriába tartoznak. Mindenki, aki valamilyen szinten érintett a mezőgazdaságban, bizonyára hallott már a fiatal gazdák pályázatáról, amely a következő évben is elérhető lesz – mondta Magyar Tibor, a Gordius Solutions Tender Kft. szolgáltatásokért felelős vezetője a cég online webináriumán.

A generációs megújulás pályázatokon belül a következő támogatások érhetőek el:

  • Gazdaságátadás és gazdaságátvétel támogatása
  • Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása
  • Fiatal erdőgazdálkodók támogatása

Minden 40 év alatti, szakirányú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező, és legfeljebb öt éve mezőgazdasággal foglalkozó személy további előnyökre tehet szert az induló támogatásokon túl, mint például magasabb támogatási intenzitás, magasabb földalapú támogatás hektáronként, valamint egyéb pluszpontokat is meghatároztak, amik megkönnyítik a pályázat elnyerését. A pályázat keretösszege 37,75 milliárd forint. A támogatás összege szabadon felhasználható.

ÚJ ÉLIP pályázat

Az ÉLIP pályázatok középpontjában a feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása áll. A "kis ÉLIP" kifejezés erre utal, míg a "nagy ÉLIP" hivatalos neve a feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása. Ezek az élelmiszeripari pályázatok minden vállalkozás számára elérhetők, mérettől függetlenül, amennyiben az Európai Gazdasági Közösség területén székhellyel, illetve Magyarországon telephellyel rendelkezne – hívta fel erre a figyelmet Sashalmi Gábor, a Gordius pályázati tanácsadója.

A “Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” pályázatban a keretösszeg 150 milliárd forint, amelyet két célterület mentén osztanak el, az 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, erre 145 milliárd forintot különítettek el.

Kertészeti üzemek megújításának támogatása

A „Kertészetek korszerűsítése, üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és postharvest fejlesztések támogatása” pályázat célja a növényházi termesztő kapacitás növelése, ehhez kapcsolódóan a termesztő felület növelése, a meglévő üveg- és fóliaházak korszerűsítése új, innovatív és környezetbarát termesztési és termelési technológiák elterjesztése. Emellett kiemelt cél az energiafelhasználás hatékonyságának javítása is – áll a palyaz.hu oldalon.

A pályázatot két célterületre bontották, az 1. célterület a kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló beruházások, a 2. célterület pedig a fejlesztéseken belül a zöld beruházásokra fókuszál. Az 1. célterület keretében 30 milliárd forint a keretösszeg, a 2. célterület keretében pedig 20 milliárd forintot különítettek el a fejlesztésekre. Az igényelhető támogatás minden esetben legfeljebb 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. A támogatási intenzitás 50-85 százalék.