Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Őstermelőket érintő pályázatok
A 2024-ben megnyíló agrár pályázati lehetőségeket mutatta be Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az élelmiszeripari fejlesztésektől kezdve a generációs megújulásig az Élelmiszeripari Pályázatok 2024 Foodinform webináriumon. Az új KAP ST keretében közel 1500 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre, melynek része az öntözésfejlesztés, vízgazdálkodás támogatása és precíziós gazdálkodás elősegítése.
A kis- és középvállalkozások (KKV-k) részvétele csekély a közvetlen uniós támogatásokra pályázók körében, pedig a kisebb szereplőknek is lehetőségük adódik sikeresen részt venni ezeken. A jóslatok szerint az élelmiszeripari cégek mindössze negyede fog versenyben maradni, így minden lehetőséget meg kell ragadniuk az érintetteknek. A Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szerkesztősége a Prega 2024 Precíziós Gazdálkodási konferencián járt.
Gazdálkodási napló, permetezésnapló, uniós rendelkezések: hogy állunk a kötelezettségekkel és mikre számíthatnak a gazdálkodók a közeljövőben? Egyebek mellett ezekről beszélt Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója a Prega konferencián.
Az idei év forradalmi változásokat hozhat a vidékfejlesztés terén, hiszen az Európai Bizottság stratégiai tervének elfogadásával 5400 milliárd forint áll rendelkezésre agrártámogatásokra. Ez a támogatás nem csupán pénzügyi segítséget nyújt, hanem új lendületet ad a vidéki életnek és vállalkozásoknak. Az előre tervezett 69 pályázati felhívás pedig különböző területeken - mint az élelmiszeripar, állattartás vagy kertészet -, kínál lehetőségeket a fejlődésre.
A mezőgazdaság egyike azon ágazatoknak, amelyekben a legmagasabb a tárgyi eszközök aránya. Nem meglepő, hogy a mezőgazdasági vállalkozások a fejlődésükhöz szükséges eszközöket gyakran csak külső forrásokra, hitelekre támaszkodva tudják megszerezni. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében pályázati források is segítik a digitális technológiára való átállást.
Az otthon-felújítási támogatás megszűnését követően kedvező helyzetben lehetnek azok az apró falvas településen élők, illetve itt élni szándékozók, akik a - köztudatban - Falusi CSOK néven ismert, és a Falusi CSOK Kölcsön támogatás lehetőségeit veszik igénybe.
A kérdésben szereplő cég tárgyi eszközt (kombájn) vásárolt, amihez 50% pályázati támogatást kapott a 2022. évben (minden lezajlott 2022-ben). A kérdés úgy szól, hogy az értékcsökkenést normál módon, a teljes bekerülési értékre kell elszámolni, majd az egyéb bevételekkel szemben elhatárolni az értékcsökkenés 50%-ával megegyező támogatási összeget?
A tavasz nemcsak a földeken köszönt be: az egyre hosszabbodó nappalokkal a gazdálkodóknak napról-napra többet kell a járniuk a határt, és ezzel együtt ismét közeleg az Egységes kérelem beadási időszaka. 2023-tól jelentős változások lépnek életbe az alaptámogatást illetően, a növénytermesztésben, de az állattartókat sem elkerülve.
A 2022. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet 2022. november 30-ig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2022. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárigényüket.
Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégi-ben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat. Emellett felméri, hogy milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.