Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Adminisztráció
A törvényi szabályozás értelmében a haszonbért, főszabály szerint, banki átutalással vagy belföldi postautalvány útján kell megfizetni. Aki készpénzben fizette ki a haszonbérleti díjat, annak mi a jogkövetkezménye a bérleti díj elszámolhatósága vonatkozásában? El lehet-e számolni költségként a készpénzben kifizetett bérleti díjat?
Annak a magánszemélynek, aki csak egy minimális vidéki szálláshely szolgáltatást végez – 3 db szobát ad ki nyaranta –, ugyanúgy turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetnie a 3 szoba kiadásából származó bevétele után?
2024. március 1-jétől az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedők kötelesek a termék mellett elhelyezett tájékoztatással felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.
Hogyan alakul a középiskola nappali tagozatán tanuló, 18 éves elmúlt ÖCSG tagnak a járulékfizetése?
Két héttel meghosszabbították az e-Gazdálkodási Napló (eGN) elektronikus feltöltési határidejét, lehetőséget biztosítva a gazdálkodóknak az adatok helyes feltöltésére. Szakértők az adattartalom pontosságának jelentőségére hívják fel a figyelmet. Ha valaki elmulasztja az adatszolgáltatást, akkor a támogatási kérelmét is elutasíthatják.
Őstermelők családi gazdasága tevékenységéhez illő kisteherautót szeretne lízingelni, vagy tartós bérletbe venni. Eddig minden eszköz- és gépvásárlás az ŐCSG vezetőjének neve alatt történt, most viszont "kvázi cégautót" szeretné bérelni a családi gazdaság. Megteheti ezt?
Méhészettel és méz előállításával foglalkozó őstermelő webshopot nyitna, ahol a mézet is eladná. Mivel webshopot nem üzemeltethet, jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan tudja megoldani a gazda a webshop üzemeltetést?
Még néhány évvel ezelőtt a hazai kutak 95%-át, évente mintegy 4–5000 darabot engedély nélkül létesítettek, veszélyeztetve ezzel az ország vízkincsét is. A vízgazdálkodási törvény 2016-os módosításával, európai uniós jogszabályi kötelezettségre hivatkozva többször kitolt határidőt állapítottak meg az illegális kutak legalizálására, részben a gazdatársadalomban tapasztalható ellenérzések miatt. A 2024-től hatályba lépő „végső” szabályok „adnak is, meg nem is”.
Áfakörbe tartozó fuvarozási tevékenységet folytató egyéni vállalkozó őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Egyéni vállalkozásból származó bevétele meghaladja az őstermelésből származó bevételét. Jogosult lesz-e kompenzációs felárra? A felvetett esetkörben további kérdések is adódnak.
Az agrártárgyú törvények módosítása ismét több lényeges jogszabályban hoz változtatásokat. Új művelési szabályok érvényesek ettől az évtől, emellett a földforgalmi törvény is számos új, elsősorban adminisztratív változást léptet életbe a 2024-től.