Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Adminisztráció
A permetezési napló elektronikus nyilvántartását egy új rendszer keretében vezették be, amely tavaly óta számos régi adatszolgáltatási kötelezettséget egyesít. Az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) feltöltése a támogatáspolitikai előírások miatt vált kötelezővé, és magában foglalja a nitrát nyilvántartást is a nitrátérzékeny területeken. Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója az az elektronikus permetezési napló 2024-es aktualitásait és a jövőbeli várakozásokat mutatta be egy online webináriumon.
Számos új szabályt állapít meg a földek közös tulajdonát szabályozó törvény június 1-jén hatályba lépett módosítása. Változik az eljárás, de új rendelkezések vonatkoznak az állami tulajdonba kerülésre és az öröklésre is.
Átalányadózó, áfaalany őstermelő, amely vállalkozói bankszámlájára kapja a Magyar Államkincstártól érkező támogatásokat – mivel a támogatás nem minősül bevételnek – nem köteles elszámolni a kapott összeg felhasználásával?
Milyen fizetési kötelezettségek keletkeznek, az átalányadózó őstermelő és tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő esetében, amennyiben a gazdaságátadó átadja a földterületeket és az ingó eszközöket az átvevő részére?
Idén március 1. és április 1. között került sor a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre országszerte a Nébih irányításával, a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakembereinek közreműködésével. A 2023-as évnél kevesebb bírsággal zárult az idei élelmiszer-ellenőrzés, ezúttal is leggyakrabban higiéniai és nyomon-követhetőségi hiányosságokat állapítottak meg.
A kis- és középvállalkozások (KKV-k) részvétele csekély a közvetlen uniós támogatásokra pályázók körében, pedig a kisebb szereplőknek is lehetőségük adódik sikeresen részt venni ezeken. A jóslatok szerint az élelmiszeripari cégek mindössze negyede fog versenyben maradni, így minden lehetőséget meg kell ragadniuk az érintetteknek. A Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szerkesztősége a Prega 2024 Precíziós Gazdálkodási konferencián járt.
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között megjelent a második vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a mezőgazdasági biztosítások után igénybe vehető díjtámogatás feltételeit tartalmazza, folytatva a Vidékfejlesztési Programban működtetett konstrukciót.
Ha az őstermelő áfa-alany, akkor áfás számlát kell kiállítani a tárgyi eszköz értékesítésről és azután ingó értékesítésként adózik?
A kérdésben szereplő gazdálkodó regisztrált földművesként tervez megvásárolni egy zártkertet (gyümölcsös). A tavalyi év változásainak egyike, hogy a földforgalmi törvény szerint 10 hektárig kifüggesztés nélkül vásárolhatnak földet a pályakezdő gazdálkodók. Ki minősül ebben a vonatkozásban pályakezdőnek?
ÖCSG vezetője az Áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat és kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, illetve mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ. Rendelkezik közösségi adószámmal, haszonállatot szeretne értékesíteni közösségi partner részére, aki rendelkezik közösségi adószámmal. Milyen bizonylatot kell kiállítania és milyen adatokkal, áfa-megjelöléssel?