Adó visszaigénylés elhunyt őstermelő után

Az őstermelő elhunyt, de a közjegyző még nem adta át a hagyatékot, a fia pedig új termelő vállalkozást indított. Hogyan igényelheti vissza a fiú az apja nevén lévő áfát és gázolajtámogatást?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.12.

Őstermelő halála betakarítás előtt

Elhunyt őstermelő (egyéni, nem közös őstermelői tevékenység) tulajdonában álló föld egy részét mezőgazdasági kft. művelte szolgáltatásban a részére, s később felvásárlásra került a megtermelt termény. A betakarítás még nem történt meg. A gabona betakarításával kapcsolatos számlát, valamint az őszi betakarítású növények további művelésével kapcsolatban a számlát kinek a nevére kell kiállítani az őstermelő halála után?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.29.

Állat bérbeadása állattartással foglalkozó őstermelő által

Állattartással foglalkozó őstermelő lovakat tenyészt, ezen belül van egy versenylova, amit bérbe adna szerződés szerint számlára. Ez a tevékenysége még őstermelői tevékenységnek számít, vagy már kiegészítő tevékenység szerint kell adóznia?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.28.

18 éves tanuló őstermelő járulék fizetése

A 18. évét betöltött személy, aki nappali tagozaton tanul, ingyenes orvosi ellátásra jogosult, de ettől főállású őstermelő, és járulékot kell fizetnie. Kell-e járulékot fizetni a 18. évét betöltött tanulónak?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.15.

Fakitermelés utáni bevétel adózása

Nyugdíjas őstermelő erdőgazdálkodó az erdőkezelési jogot átadja egy cégnek. A fa kitermelése után a cég értékesíti a fát, levonja a kezelési díjat, a régi erdőgazdálkodó részét utalja neki. Hogyan kell ezután a bevétel után adóznia?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.03.

Érettségiző ÖCSG tag adózásának változása

A kérdéssel érintett ÖCSG tag 19 éves, gimnáziumban érettségizik, tanulói jogviszonya 2023. június 23-ig áll fenn. Ha sikerülne a felvételije egy nappali tagozatos egyetemre, akkor 2023. június 24-től 2023. augusztus 31-ig kellene szochot és egyéb járulékot fizetnie? Főállású őstermelővé válna?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.06.17.

Mezőgazdasági pályázaton nyert összeg bevallása

Az ÖCSG keretén belül szőlőtermesztéssel-feldolgozással, és bor értékesítéssel foglalkozik. 2022-ben nyert a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) pályázatán. Ha a pályázatban vállaltak nem mindegyike kivitelezhető (műszaki okok miatt) kell-e kérni módosítást, vagy felhasználhatják-e másra is az összeget? A bevallásban szerepeltetni kell a nyert összeget?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.06.06.

Főállású őstermelő járulékfizetése

Főállású őstermelő őstermelésből származó, tárgyévet megelőző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, azaz 12.000.000 forintot. Az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka – havi szinten ennek tizenketted része – után fizeti a 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot. Ez lesz a 2023. évi negyedéves bevallásában szereplő járulék fizetés melyet minden negyedév 12-ig megfizet. Lesz-e még további járulékfizetési kötelezettsége?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.31.

Földhaszonbérleti díj elszámolása költségként

Tételes költségelszámolású őstermelő elszámolhat-e költségként egy magánszemélynek fizetett földhaszonbérleti díjat?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.16.

Helyi bérlet adómentes térítése

Mt. 51. § alapján a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan merül fel. A munkavállalói bejárás is ide tartozik. Azonban az szja törvény 86%-os térítést ír elő a helyközire, a helyi után pedig adózni kellene. A munkáltató téríteni szeretné adómentesen a helyi bejárást is.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.12.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.