Iparűzési adó megosztása

Adott egy mezőgazdasági társaság, amelynek az előző évi adóalapja meghaladja a 100 millió forintot, így az idei évben komplex megosztást kell alkalmaznia. Az eszköz alapú megosztásnál adódott kérdés a társaság által bérelt termőföldekkel kapcsolatosan.

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.06.07.

Rokkant ellátásban részesülő őstermelő

2020 óta rokkant ellátásban részesülő 2022 május óta őstermelő. Bevétele a 2022 es évben 65 ezer forint volt összesen. Mennyi társadalombiztosítási járulék fizetésére köteles ebben az esetben? 2023-ban négyórás munkaviszonyban állt.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2024.06.03.

Őstermelő egyéni vállalkozása

Ha a mezőgazdasági őstermelő vállalkozást indít, hogyan különíti el azokat egymástól, ha adószáma csak egy lehet?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.25.

Egyéni vállalkozói tevékenység kistermelőként?

A kérdésben érintett gomba-szakellenőr kistermelői tevékenységet végezne vadon gyűjthető gombák felhasználásával. A NAK iránymutatása szerint egyéni vállalkozói engedély kell hozzá, ha az érintett nem rendelkezik saját földterülettel. Kistermelői tevékenység végezhető-e egyéni vállalkozóként? A gombagyűjtést gyűjtési engedéllyel végezné.

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.23.

Örökölt termőföld utáni adózás

2020-ban örökölt termőföld 2023-ban eladásra került. A hagyatéki végzésben szereplő szerzési érték és az eladási ár ismert. Eladásig termőképesség javítást célzó munkálatokra került sor (zöldtrágyázás, trágyázás, vízelvezetés). Számítható-e az adó a 75%-os költséghányad figyelembevételével?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.23.

Áfás őstermelő építkezése és fordított adózása

Olyan őstermelő, aki áfa-levonási joggal rendelkezik (vagyis a kompenzációs rendszer alkalmazásáról lemondott) építési engedély köteles építkezés során a kivitelezőtől (aki szintén áfa levonásra jogosult) befogadhat-e fordított adózású számlát? Természetesen az őstermelő és a kivitelező is belföldi adóalany.

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.10.

Járulékkedvezmény érvényesítése 25 év alatt

21 éves nappalis egyetemista, családi gazdaságban tag őstermelő, érvényesítheti-e a 25 év alatti fiatalok adókedvezményét a járulékfizetési kötelezettségével szemben?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.09.

Egy fő alkalmazása egyszerűsített munkaviszonyban

Mellékállású vállalkozó nem alkalmaz munkaviszonyos munkavállalót, de egy fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazna. Lehetséges-e, ha nincs állandó alkalmazottja?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása

Amennyiben van egy 17 éves jelentkező, és szeretnénk heti 40 órába foglalkoztatni, mi a teendőnk? Kell egy szülői hozzájárulás, hogy munkát végezhet? A munkaszerződést a szülő vagy a munkavállaló írja alá?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.