Adó visszaigénylés elhunyt őstermelő után

Az őstermelő elhunyt, de a közjegyző még nem adta át a hagyatékot, a fia pedig új termelő vállalkozást indított. Hogyan igényelheti vissza a fiú az apja nevén lévő áfát és gázolajtámogatást?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.12.

Őstermelő halála betakarítás előtt

Elhunyt őstermelő (egyéni, nem közös őstermelői tevékenység) tulajdonában álló föld egy részét mezőgazdasági kft. művelte szolgáltatásban a részére, s később felvásárlásra került a megtermelt termény. A betakarítás még nem történt meg. A gabona betakarításával kapcsolatos számlát, valamint az őszi betakarítású növények további művelésével kapcsolatban a számlát kinek a nevére kell kiállítani az őstermelő halála után?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.29.

Állat bérbeadása állattartással foglalkozó őstermelő által

Állattartással foglalkozó őstermelő lovakat tenyészt, ezen belül van egy versenylova, amit bérbe adna szerződés szerint számlára. Ez a tevékenysége még őstermelői tevékenységnek számít, vagy már kiegészítő tevékenység szerint kell adóznia?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.28.

Fakitermelés utáni bevétel adózása

Nyugdíjas őstermelő erdőgazdálkodó az erdőkezelési jogot átadja egy cégnek. A fa kitermelése után a cég értékesíti a fát, levonja a kezelési díjat, a régi erdőgazdálkodó részét utalja neki. Hogyan kell ezután a bevétel után adóznia?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.03.

Mezőgazdasági pályázaton nyert összeg bevallása

Az ÖCSG keretén belül szőlőtermesztéssel-feldolgozással, és bor értékesítéssel foglalkozik. 2022-ben nyert a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) pályázatán. Ha a pályázatban vállaltak nem mindegyike kivitelezhető (műszaki okok miatt) kell-e kérni módosítást, vagy felhasználhatják-e másra is az összeget? A bevallásban szerepeltetni kell a nyert összeget?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.06.06.

Földhaszonbérleti díj elszámolása költségként

Tételes költségelszámolású őstermelő elszámolhat-e költségként egy magánszemélynek fizetett földhaszonbérleti díjat?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.16.

Tárgyi eszköz értékesítés

A kérdésben érintett családi gazdálkodó őstermelő tárgyi eszközt értékesített 1 650 000 Ft-ért. Egy összegben már elszámolta költségként a vásárlás évében. A 2022. évi SZJA bevallásban szerepelteti, mint ingó értékesítést. Mennyi adót kell fizetnie? A beszerzési ár jóval magasabb volt.

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.03.

Termőföld vásárlására juttatott összeg elszámolása

A társaság a tagja/tagjai részére – az Szja. tv. 1. sz. mellékletének 4.37/d pontjában foglaltak alapján – termőföld vásárlására maximum évi 50 millió forint összeg erejéig támogatás juttathat, feltéve, hogy a termőföldet legalább 15 évig ingyenesen a társas vállalkozás használatába adja. Ilyenkor a támogatás összegét a 15 éves időtartamra elhatárolva számolják el (kvázi bérleti díjként) vagy a kifizetés évében a vállalkozás érdekében felmerült költségként történik az elszámolás?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.02.

Gazdálkodók iparűzési adója aszálykáros évben

A kérdésben szereplő mezőgazdasággal foglalkozó társaság a tavalyi aszálykáros évben igencsak alacsony árbevételt tudott realizálni, ennek következtében a 2022-es évben az anyagköltség jelentősen meghaladja az árbevétel összegét. A kérdés arra vonatkozik, hogy létezik-e esetleg a Tao törvény szerinti jövedelem- nyereség minimumhoz hasonló iparűzési adó számítási mód?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.04.22.

Agrár Hitelmoratórium

A kérdésben érintett társaság élt a 2022. szeptember 15-től bevezetett Agrár Moratóriummal. Ennek értelmében a 2022 .szeptember 15. és 2023. december 31. között esedékes hitelei tőkéje és kamata nem került megfizetésre. Kérdés, hogy mivel a 2022-es évre az az évben esedékes tőkerész rövid lejáratú kötelezettségként szerepel, szükséges-e átsorolni a 2022-es év zárásakor a hosszú lejáratú kötelezettségek közé (mivel nem került kifizetésre az adott évben)?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.04.15.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.