dr. Radics Zsuzsanna

dr. Radics Zsuzsanna

jogász, társadalombiztosítási szakértő


Szakokleveles jogász, egészségügyi menedzser, munkaügyi tanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője. 

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait a a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. társadalombiztosítási és munkaügyi szaktanácsadójaként kamatoztatja.

Társadalombiztosítási szakértőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a társadalombiztosítási rendszer jogi szabályai, magában foglalva a közterhek és ellátások rendszerét valamint a témához illeszkedő munkajogi kérdéseket

A LexPraxis Orvosi Tudástár állandó szerzője, vezető szakértője.

Folyamatosan nyomon követi és szemlézi a társadalombiztosítási közterheket és ellátásokat érintő jogszabályváltozásokat, azok tartalmát cikkekben, folyamatsegédletekben összegzi.  

Havi 40-50 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 515 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

A kérdés alighanem számos érintett körében felvetődik és felmerül: biztosított mezőgazdasági őstermelői jogviszony esetén mennyi tb-járulékot kell fizetni, milyen módon és milyen gyakorisággal? Továbbá: a járulék összegét befolyásolja-e a más munkaviszonyból származó jövedelem összege illetve az ott levont tb-járulék?
Egy mezőgazdasági őstermelőnek van egy napi 3-4 órás (heti 15, vagy 20 órás) munkaviszonya. Jelenti-e mindez azt, hogy így már nem lesz biztosított, mint mezőgazdasági őstermelő, és ebből kifolyólag nem kell társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie maga után?
Biztosított őstermelő ebben a jogviszonyában fizeti meg társadalombiztosítási járulékait. Ezen felül azonban még két Kft.-ben az ügyvezetői tisztséget is ellátja: mindkettő Kft.-ben van rajta kívül egy ügyvezető. A kérdés, hogy kell-e még a Kft.-ben betöltött tisztségviselői tevékenységére tekintettel is járulékot fizetnie?
Meddig és milyen feltételek mellett jogosult az őstermelő álláskeresési járadékra, ha megszűnik az őstermelői biztosítási jogviszony?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Őstermelő nyes jogosultsága

Nyugdíj előtti álláskeresési segély (nyes) szeretne igényelni az őstermelő, az egyéb feltételeknek megfelel. Egyetlen kérdés merül fel: mennyi lehet az őstermelésből származó éves bevétele a nyes mellett?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.26.

Munkaviszonnyal nem rendelkező őstermelő járulékfizetése

Őstermelő éves bevétele 2023-ban 1.392.000 Ft alatt van. Ha nincs bejelentett munkaviszonya, akkor tb-járulékot fizetnie kell? Ezzel kapcsolatban milyen bevallási kötelezettsége van? Ha lesz mellette munkaviszonya, akkor a tb-járulékot nem kell tovább fizetni?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.24.

Biztosított mezőgazdasági őstermelő tb járuléka

Biztosított mezőgazdasági őstermelői jogviszony esetén mennyi tb-járulékot kell fizetnem, milyen módon és gyakorisággal? A járulék összegét befolyásolja a más munkaviszonyból származó jövedelem összege (illetve ott a munkáltató által levont tb-járulék összege)?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.08.