Családi gazdaság szja-bevallásban

Egy családi gazdaság 2023. év közben alakult. A családi gazdaságnak 5 tagja van, egy tag az alakuláskor lett őstermelő, a többi négy már előtte is az volt. A négy tagnak voltak olyan számlái az értékesítésről, amelyek már csak abban az időpontban lettek kifizetve, amikor családi gazdaság lettek. Hogyan kell figyelembe venni ezeket a bevételeket a 2023-as évi szja-bevallásban?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.01.21.

Őstermelő halála betakarítás előtt

Elhunyt őstermelő (egyéni, nem közös őstermelői tevékenység) tulajdonában álló föld egy részét mezőgazdasági kft. művelte szolgáltatásban a részére, s később felvásárlásra került a megtermelt termény. A betakarítás még nem történt meg. A gabona betakarításával kapcsolatos számlát, valamint az őszi betakarítású növények további művelésével kapcsolatban a számlát kinek a nevére kell kiállítani az őstermelő halála után?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.29.

Termőföld kivezetése könyvelésből

Egy Társulat 2022-ben adásvételi szerződés alapján termőföldet értékesített. Vevő még kifüggesztés előtt adásvételi szerződés napjával kifizette a teljes vételárat. A kifüggesztés már lejárt, de még a Földhivatalba nem lett átírva a tulajdonjog. Ebben az esetben 2022-ben kivezethetjük-e az ingatlant a könyvelésből az adásvételi szerződés napjával, vagy csak majd 2023-ban ha a tulajdoni lap átírásra kerül?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.27.

Jár-e a rezsivédelem ha a lakás a vállalkozás székhelye?

2020. szeptember 15. napján indított egyéni vállalkozás székhelye a vállalkozó saját háza, melyben feleségével 50-50%-ban tulajdonosok. A napokban a katasztrófavédelem kéményseprője ellenőrzést tartott és jelezte, hogy a vállalkozás székhelyekén megjelölt „magán” lakásokban, házakban nem ingyenes az ellenőrzés, azért fizetni kell. Ezek után merült fel bennem a kérdés, hogy ez alapján az államilag nyújtott szolgáltatások, közüzemi díjak a „rezsi csökkentett rezsik”, a szemétdíj stb. sem annyiba kerül, mint amennyit egyébként jelenleg fizetek, mint magánember?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.