Adó visszaigénylés elhunyt őstermelő után

Az őstermelő elhunyt, de a közjegyző még nem adta át a hagyatékot, a fia pedig új termelő vállalkozást indított. Hogyan igényelheti vissza a fiú az apja nevén lévő áfát és gázolajtámogatást?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.12.

Őstermelő adminisztrációja

Az szja szerint átalányadózó őstermelő vagy családi gazdálkodás tagjának, akinek nincs vállalkozási tevékenysége, kell-e az OS lap C.32. sorába adatot írni?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.07.

Termőföld vásárlására juttatott összeg elszámolása

A társaság a tagja/tagjai részére – az Szja. tv. 1. sz. mellékletének 4.37/d pontjában foglaltak alapján – termőföld vásárlására maximum évi 50 millió forint összeg erejéig támogatás juttathat, feltéve, hogy a termőföldet legalább 15 évig ingyenesen a társas vállalkozás használatába adja. Ilyenkor a támogatás összegét a 15 éves időtartamra elhatárolva számolják el (kvázi bérleti díjként) vagy a kifizetés évében a vállalkozás érdekében felmerült költségként történik az elszámolás?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.02.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.