Őstermelő adóbevallása

Amennyiben a 2023-as évben az őstermelői tevékenységemből származó bevételem nem haladta meg az 1.200.000 Ft-ot, akkor az adóbevallásomban nem kell semmit feltüntetnem az őstermelői tevékenységemmel kapcsolatban?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.02.07.

Jövedéki adó visszaigénylése őstermelő által

Adott egy őstermelő, aki nem áfaalany. Jövedéki adót szeretne visszaigényelni, a számlák a nevére szólnak viszont a 7-es adószáma nem szerepel rajtuk. Így vissza lehet igényelni?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.02.05.

EPR díjfizetés különböző csomagolás után

A kérdésben szereplő egyéni vállalkozó savanyúság előállításával, csomagolásával és értékesítésével foglalkozik. Kétféle kiszerelést használ: az egyik a vödrös (20-25 kg/vödör), ahol a vödör visszakerül hozzá (többutas). A másik a zacskós csomagolás (200 g.,250 g.,1000 g). Az EPR díjat neki kell megfizetni és pontosan mi után? 

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.19.

Adó visszaigénylés elhunyt őstermelő után

Az őstermelő elhunyt, de a közjegyző még nem adta át a hagyatékot, a fia pedig új termelő vállalkozást indított. Hogyan igényelheti vissza a fiú az apja nevén lévő áfát és gázolajtámogatást?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.12.

Őstermelő adminisztrációja

Az szja szerint átalányadózó őstermelő vagy családi gazdálkodás tagjának, akinek nincs vállalkozási tevékenysége, kell-e az OS lap C.32. sorába adatot írni?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.07.

Termőföld vásárlására juttatott összeg elszámolása

A társaság a tagja/tagjai részére – az Szja. tv. 1. sz. mellékletének 4.37/d pontjában foglaltak alapján – termőföld vásárlására maximum évi 50 millió forint összeg erejéig támogatás juttathat, feltéve, hogy a termőföldet legalább 15 évig ingyenesen a társas vállalkozás használatába adja. Ilyenkor a támogatás összegét a 15 éves időtartamra elhatárolva számolják el (kvázi bérleti díjként) vagy a kifizetés évében a vállalkozás érdekében felmerült költségként történik az elszámolás?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.02.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.