Rokkant ellátásban részesülő őstermelő

2020 óta rokkant ellátásban részesülő 2022 május óta őstermelő. Bevétele a 2022 es évben 65 ezer forint volt összesen. Mennyi társadalombiztosítási járulék fizetésére köteles ebben az esetben? 2023-ban négyórás munkaviszonyban állt.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2024.06.03.

Járulékkedvezmény érvényesítése 25 év alatt

21 éves nappalis egyetemista, családi gazdaságban tag őstermelő, érvényesítheti-e a 25 év alatti fiatalok adókedvezményét a járulékfizetési kötelezettségével szemben?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.09.

Rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő biztosítása

Adott egy őstermelő aki a nébih adatlap szerint 2023. július 12-ével kezdte meg a tevékenységét. NAV-tól adószámot 2024. 03. 28 nappal kért. Rokkantsági ellátást kap amit 5 évente felülvizsgálnak, ápolási díjban részesül a felesége látáscsökkenése miatt, öregségi nyugdíj korhatárt 10 év múlva éri el. Őstermelésben fő állásúnak minősül? Mi alapján fizeti a biztosítást, kezdő őstermelőként vagy mentesül a fizetési kötelezettség alól, ha a 2458 bevallás 02 lapon jelölöm az ápolási díj miatti kieső időszakot? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2024.04.27.

Őstermelő álláskeresési járadéka

Őstermelő rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal, tehát nem biztosított őstermelő. Munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnik. Jogosult lehet-e álláskeresési járadékra, ha az őstermelésből származó bevétele nem éri el az adóköteles értékhatárt (be sem kell vallania az őstermelői jövedelmét)?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.03.17.

Őstermelő nyes jogosultsága

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (nyes) szeretne igényelni az őstermelő, az egyéb feltételeknek megfelel. Egyetlen kérdés merül fel: mennyi lehet az őstermelésből származó éves bevétele a nyes mellett?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.26.

Munkaviszonnyal nem rendelkező őstermelő járulékfizetése

Őstermelő éves bevétele 2023-ban 1.392.000 Ft alatt van. Ha nincs bejelentett munkaviszonya, akkor tb-járulékot fizetnie kell? Ezzel kapcsolatban milyen bevallási kötelezettsége van? Ha lesz mellette munkaviszonya, akkor a tb-járulékot nem kell tovább fizetni?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.24.

18 éves tanuló őstermelő járulék fizetése

A 18. évét betöltött személy, aki nappali tagozaton tanul, ingyenes orvosi ellátásra jogosult, de ettől főállású őstermelő, és járulékot kell fizetnie. Kell-e járulékot fizetni a 18. évét betöltött tanulónak?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.15.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.