Őstermelő nyes jogosultsága

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (nyes) szeretne igényelni az őstermelő, az egyéb feltételeknek megfelel. Egyetlen kérdés merül fel: mennyi lehet az őstermelésből származó éves bevétele a nyes mellett?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.26.

Munkaviszonnyal nem rendelkező őstermelő járulékfizetése

Őstermelő éves bevétele 2023-ban 1.392.000 Ft alatt van. Ha nincs bejelentett munkaviszonya, akkor tb-járulékot fizetnie kell? Ezzel kapcsolatban milyen bevallási kötelezettsége van? Ha lesz mellette munkaviszonya, akkor a tb-járulékot nem kell tovább fizetni?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.24.

18 éves tanuló őstermelő járulék fizetése

A 18. évét betöltött személy, aki nappali tagozaton tanul, ingyenes orvosi ellátásra jogosult, de ettől főállású őstermelő, és járulékot kell fizetnie. Kell-e járulékot fizetni a 18. évét betöltött tanulónak?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.15.

Érettségiző ÖCSG tag adózásának változása

A kérdéssel érintett ÖCSG tag 19 éves, gimnáziumban érettségizik, tanulói jogviszonya 2023. június 23-ig áll fenn. Ha sikerülne a felvételije egy nappali tagozatos egyetemre, akkor 2023. június 24-től 2023. augusztus 31-ig kellene szochot és egyéb járulékot fizetnie? Főállású őstermelővé válna?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.06.17.

Főállású őstermelő járulékfizetése

Főállású őstermelő őstermelésből származó, tárgyévet megelőző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, azaz 12.000.000 forintot. Az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka – havi szinten ennek tizenketted része – után fizeti a 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot. Ez lesz a 2023. évi negyedéves bevallásában szereplő járulék fizetés melyet minden negyedév 12-ig megfizet. Lesz-e még további járulékfizetési kötelezettsége?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.31.

Bevétel nélküli mezőgazdaság őstermelő járulékfizetése

Főfoglalkozású mezőgazdasági őstermelő 2022-ben kezdett, de bevétele nem volt. A kérdés értelemszerűen úgy szól, hogy kell-e járulékot fizetni, bevallani 2023-ban, negyedévente? Járulék alapja:0. Továbbá: ha nem fizet járulékot, a biztosítási jogviszonya nem vész el?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.04.12.

Főállású őstermelő szocho fizetése, járuléka

A kérdésben szereplő őstermelő családi gazdálkodás tagja, főállású biztosított. A ráeső bevétel 15 405 075 Ft. Mennyi szociális hozzájárulás fizetésére kötelezett, és mennyi a 2023. évre fizetendő járuléka?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.04.12.

Egyetemi hallgató őstermelő társadalombiztosítási járuléka

Terheli-e járulékkötelezettség az őstermelőt, aki családi gazdaság tagja, nappali tagozatos, aktív, államilag támogatott egyetemi hallgató? Abban az esetben, ha az ŐCSG tevékenységéből származó tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét és általányadózó?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.28.

Biztosított mezőgazdasági őstermelő tb járuléka

Biztosított mezőgazdasági őstermelői jogviszony esetén mennyi tb-járulékot kell fizetnem, milyen módon és gyakorisággal? A járulék összegét befolyásolja a más munkaviszonyból származó jövedelem összege (illetve ott a munkáltató által levont tb-járulék összege)?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.02.08.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.