Egy fő alkalmazása egyszerűsített munkaviszonyban

Mellékállású vállalkozó nem alkalmaz munkaviszonyos munkavállalót, de egy fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazna. Lehetséges-e, ha nincs állandó alkalmazottja?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása

Amennyiben van egy 17 éves jelentkező, és szeretnénk heti 40 órába foglalkoztatni, mi a teendőnk? Kell egy szülői hozzájárulás, hogy munkát végezhet? A munkaszerződést a szülő vagy a munkavállaló írja alá?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

Munkába járás címén adható költségtérítés helytelenül

Felülvizsgálatra került a munkáltatómnál a munkába járás kifizetése, és megállapították, hogy bizonyos esetekben a megállapított költségtérítés mértéke helytelen (pl. adott dolgozó 20 km elszámolás helyett 54 km-t kap). A kérdésem arra irányulna, hogy ilyen esetben a többlet-kifizetés visszavonható-e, illetve milyen szabályok szerint? Ismereteim szerint a munkavállalónak adott utazási költségtérítés nem minősül munkabérnek, így a munkabérből történő levonás szabályait álláspontom szerint nem alkalmazhatjuk.

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.04.

Alkalmi munka több munkáltatónál

Az alkalmi munkavállaló 1 éven belül legfeljebb 90 naptári napig foglalkoztatható. Ez a korlátozás csak adott munkavállaló ugyanannál a munkáltatónál történő foglalkoztatására vonatkozik? Vagy a munkavállaló utána vállalhat munkát másik cégnél alkalmi munkásként további 90 napra?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.01.

Helyi bérlet adómentes térítése

Mt. 51. § alapján a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan merül fel. A munkavállalói bejárás is ide tartozik. Azonban az szja törvény 86%-os térítést ír elő a helyközire, a helyi után pedig adózni kellene. A munkáltató téríteni szeretné adómentesen a helyi bejárást is.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.12.

Alkalmi munkavállaló orvosi vizsgálata

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén, kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.02.08.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.