Sapard támogatás, tőketartalék könyvelése

Egy kft. mezőgazdasági termeléssel és szolgáltatással foglalkozik már 1994-től. 2005-ben a SAPARD-program keretében elnyert egy támogatást "Egyéb gazdasági épületekhez kapcsolódó beruházások" alintézkedéshez. Az akkori jogszabályoknak megfelelően a Főkönyvelő a támogatás összegét tőketartalékba helyezte át. Nem kellett volna 5 év után áthelyezni lekötött tartalékba, illetve mikor lehet feloldani, esetleg áthelyezni eredménytartalékba?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.03.01.

Jár-e a rezsivédelem ha a lakás a vállalkozás székhelye?

2020. szeptember 15. napján indított egyéni vállalkozás székhelye a vállalkozó saját háza, melyben feleségével 50-50%-ban tulajdonosok. A napokban a katasztrófavédelem kéményseprője ellenőrzést tartott és jelezte, hogy a vállalkozás székhelyekén megjelölt „magán” lakásokban, házakban nem ingyenes az ellenőrzés, azért fizetni kell. Ezek után merült fel bennem a kérdés, hogy ez alapján az államilag nyújtott szolgáltatások, közüzemi díjak a „rezsi csökkentett rezsik”, a szemétdíj stb. sem annyiba kerül, mint amennyit egyébként jelenleg fizetek, mint magánember?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.