Tenyészállat könyvelése családi gazdálkodónál

A kérdésben szereplő vállalkozás a 2022. évben tenyészbikát (800 eFt) és vemhes üszőket (500 eFt/db) vásárolt. A kérdés, hogy mindezt egyszeres könyvvitelben tárgyi eszközök között kell nyilvántartani vagy költségként a vásárlás évében elszámolható? Ha tárgyi eszközként akkor a vásárlás napjával kell-e aktiválni vagy az üszőket ellés után, amely már a 2023. évben lesz, de addig hova lehet könyvelni?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.03.27.

Termőföld kivezetése könyvelésből

Egy Társulat 2022-ben adásvételi szerződés alapján termőföldet értékesített. Vevő még kifüggesztés előtt adásvételi szerződés napjával kifizette a teljes vételárat. A kifüggesztés már lejárt, de még a Földhivatalba nem lett átírva a tulajdonjog. Ebben az esetben 2022-ben kivezethetjük-e az ingatlant a könyvelésből az adásvételi szerződés napjával, vagy csak majd 2023-ban ha a tulajdoni lap átírásra kerül?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.27.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.