Napelemes beruházás áfája

Adott egy áfakörbe tartozó mezőgazdasági őstermelő, aki igénybe kívánja venni a tanyák számára kiírt 95%-os támogatású (utófinanszírozott) napelempályázatot. A pályázatot elnyerte, jelenleg a kivitelezés zajlik. Részére van-e lehetőség a napelemes beruházás áfájának visszaigénylésére? Az érintett személy lakóingatlana és gazdasági épületei egy telken találhatóak és egy villanyórára vannak kötve. Amennyiben, visszaigényelhető az áfa, ezen tény miatt kell-e alkalmazni valamilyen megosztási szabályt?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.09.

Mezőgazdasági pályázaton nyert összeg bevallása

Az ÖCSG keretén belül szőlőtermesztéssel-feldolgozással, és bor értékesítéssel foglalkozik. 2022-ben nyert a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) pályázatán. Ha a pályázatban vállaltak nem mindegyike kivitelezhető (műszaki okok miatt) kell-e kérni módosítást, vagy felhasználhatják-e másra is az összeget? A bevallásban szerepeltetni kell a nyert összeget?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.06.06.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásokra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.