Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Kis termelő, kis élelmiszer, nagy előny?

Kis termelő, kis élelmiszer, nagy előny?

Mint ismert, tavaly év végén változtak a kis mennyiségű helyi élelmiszer-előállítás szabályai, és módosult a kistermelő fogalma is. Mi következik mindebből?

Letöltöm a lapszámot

Kistermelők szabályozása a REL-től a falusi turizmusig

Mint ismert, tavaly november 23-án változtak a kis mennyiségű helyi élelmiszer-előállítás szabályai, illetve módosult a kistermelő fogalma is. A tendencia legalább egy évtizede nagyon pozitív: egyrészt az Európai Unióban évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a kosárközösségek, továbbá már a COVID előtt a falusi turizmus 900.000 munkahelyet biztosított és évi 150 milliárd euró bevételt termelt. Ráadásul az Európai Unió Farm to fork stratégiájával (is) összhangban a termelői piacok száma egyre növekszik hazánkban.

Méh állatjóléti támogatás – új kiírás decemberben

A hazai méhészet számos problémával küzd – ezek közül a legsúlyosabb az, hogy pusztulnak a méhek –, így fontos, hogy az ágazat minél több pályázati forráshoz jusson. 2024 decemberében írják majd ki a méhészeti ágazat állatjóléti támogatására vonatkozó pályázatot. Előbb viszont meg kell említenem a „régi” kiírást, és az azzal kapcsolatos problémákat.

Változó körülmények – alkalmazkodó agrárium (2. rész)

Cikksorozatunk első részében átfogóan áttekintettük, hogy mely kihívásokkal kell szembesülnie az agráriumban tevékenykedő – vagy csak kertészkedő - gazdálkodóknak a változó klíma, a változó körülmények adta kihívások, új elvárások tekintetében.

Aktualitások az agrárképzésben

Ez a tanév számos tartalmas és hasznos agrárképzéssel kapcsolatos programot és eseményt tartogat még, amely részben a tanév rendjéből fakad, részben pedig a képző intézmények feladatrendszerében jelenik meg.

Ketyeg az óra, itt a kibervédelmi irányelv

2024-ben több határidőt is figyelembe kell vennie annak a több ezer hazai cégnek, mely a NIS2 kibervédelmi irányelv hatálya alá esik. Összeállításunkból megtudhatják, mire figyeljenek a cégvezetők.