Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Új korszakot nyithat a földtörvény módosítása

Új korszakot nyithat a földtörvény módosítása

Sokaknak hoz jelentős változást a földforgalmi törvény fogalomrendszerének módosítása, különösen a helyben lakó fogalmának változása és az az újítás, miszerint az életvitelszerű lakóhely fogalmát felváltja az életvitelszerű lakáshasználat.

Letöltöm a lapszámot

Módosult a földtörvény: rosszul jár, aki csak nyerészkedne a földeladással

Az Országgyűlés a közelmúltban fogadta el az Egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1846 törvényjavaslatot. Az új jogszabály jelen cikk írásakor ugyan még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, de a már elfogadott joganyagból tudni lehet, mire számíthatnak a gazdák, mire kell felkészülniük.Fsinka

Amit minden gazdának tudnia kell a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséről

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adót a mezőgazdasági termelők visszaigényelhetik, de számos feltételt kell ismerniük és betartaniuk. Az alábbiakban ezeket foglaltuk össze.

Agrár-szaktanácsadó bevonása a gazdaságba

Az a gazdálkodó, aki bármilyen típusú mezőgazdasági támogatásban részesül, valamilyen formában biztosan találkozott a gazdálkodással összefüggő adminisztrációs kötelezettséggel, aminek a teljesítése sok esetben gondot okoz a gazdaságon belül. Ahogy a könyveléssel, adóbevallással kapcsolatban is külső szakértőre bízzuk a feladatokat, érdemes ezt megfontolni a gazdaság íróasztal mellett végzendő feladatait illetően is.

Szélsőséges időjárás és a növénytermesztés

Az utóbbi másfél év rámutatott arra, hogy egyre nagyobb figyelmet kell szentelnünk a kedvezőtlen időjárási körülményeknek. Van kiút? Lehet ma Magyarországon sikeresen termelni? A kérdésekre a rövid válasz az, hogy igen, a hosszabb egy kicsit összetettebb.

Az agrárképzés eseményei év végén

Az agrárképzés idén ősszel a szezonális munkálatokhoz és a 2022-es év nehézségeihez igazodóan több kihívással is meg kellett hogy küzdjön, amely az alapanyag-, takarmány- és energiaárak emelkedésével közvetetten és közvetlenül az agrárszakképző iskolák életét is jelentősen befolyásolta.

Menedzser Tudás- és Válaszközpont

Mikor kell az őstermelőnek, és mi alapján Népegészségügyi termékadót (Neta) fizetni? 

Időszerű információk

Sokféle lehetőséget és opciót kínál az új, 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban a közös agrárpolitika (KAP) a magyar gazdák számára – fogalmazta meg az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.