Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Információ és digitalizáció az agráriumban

Információ és digitalizáció az agráriumban

Digitalizáció, adatelemzés, környezetvédelem, fenntartható gazdálkodás – ezek ma már a mezőgazdasági ágazat kulcskérdései is mind Magyarországon, mind az Európai Unió tagállamaiban.

Letöltöm a lapszámot

Nem csak a termőföld, az információ is kincs az agráriumban: digitalizáció és adatalapú gazdálkodás

Digitalizáció, adatelemzés, környezetvédelem, fenntartható gazdálkodás – a mezőgazdasági ágazat kulcskérdései mind Magyarországon, mind az Európai Unió tagállamaiban. A KAP keretében pályázati források is segítik a digitális technológiára való átállást.

Az új bortörvényt és a hegyközségeket érintő változások

Az egységes jogértelmezés érdekében több fogalmat és meghatározást módosítottak, pontosítottak a szőlészetről és borászatról szóló törvényben, amelyek 2023. július 1. napján léptek hatályba. A Magyar Közlöny 2023. június 22-én megjelent, 90. számában került kihirdetésre az Egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2023. évi XLIV. törvény, amely több pontban érinti A szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvényt (Btv.) és A hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvényt.

Visszatérő hibák az egyszerűsített foglalkoztatásban

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai – ’T1042E benyújtása, kereseti és létszámkorlátok – az elmúlt években érdemben nem változtak, a jogintézményt a munkáltatók többsége rutinszerűen alkalmazza, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai szerint még mindig előfordulnak visszatérő hibák, hiányosságok.

Idén is lesz kiemelt szüreti ellenőrzés a szőlőtermelők védelmében

Idén is folytatódik a 2019-ben megkezdett szőlőszüreti ellenőrzési program, az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján komoly piactisztító hatása van a borágazatban – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A duális agrárképzés adószabályainak változása

A szakképzésben 2023 nyarán viszonylag sok változás történt a duális képzés megszervezését illetően. Ez természetesen kihat az agrárképzést folytatókra is, amelynek legfontosabb törvényi változásait előző írásunkban már bemutattuk. 2023. július 7-től módosultak a szakképzési törvény végrehajtási szabályai is, 2023. augusztus 1-jétől pedig a duális képzéssel kapcsolatban elszámolható ún. szochó adókedvezményre vonatkozó előírások is. Jelen írásunkban ezen adóváltozásokat, valamint a végrehajtási szabályok módosításának agrárképzést érintő legfontosabb elemeit ismertetjük. 

Időszerű információk

Hírek, újdonságok az agrárium világából idehaza és a határokon túlról egyaránt.