Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Év végi teendők, jövő évi lehetőségek

Év végi teendők, jövő évi lehetőségek

A hagyományos őszi feladatok mellett a jövőt szolgáló, agrár-nemzedékváltást ösztönző pályázatokra és támogatásokra is figyelnünk kell idén novemberben.

Letöltöm a lapszámot

Ősz a mezőgazdaságban: támogatások és lehetőségek  

Támogatás segíti a generációváltást és a versenyképesség növelését az agráriumban. Az alábbiakban a „Magro” és a „NAK” pályázati tájékoztatóit is szemlézve, röviden összefoglalom a hivatkozott pályázati felhívások legfontosabb pontjait.

Változik a föld elővásárlási joga

A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet, vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog. 

Új AM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek operatív programjainak részletes szabályairól

Új rendeletet hirdettek ki a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek operatív programjainak részletes szabályairól. A környezetvédelmi beruházások tekintetében 15%-os, illetve 7%-os kibocsátáscsökkentést kell elérni a beruházás számviteli értékcsökkenési időszak alatt. Az öntözéssel kapcsolatos beruházások a vidékfejlesztési beavatkozásokkal megegyező vízmegtakarítási feltételek esetén támogathatóak, energiatermelő beruházások esetén a megtermelt energia mennyisége nem haladhatja meg a kedvezményezett által felhasznált energia mennyiségét. 

Adókedvezmény-változások a duális agrárképzésben 

A szakmai képzés sok költséggel jár, és egyáltalán nem mindegy, hogy a duális agrárképzőhelyek mekkora adókedvezményt vehetnek azzal kapcsolatban igénybe. Az ún. szochó-kedvezmény érvényesítésének a szabályai módosultak ez év augusztusától, amely több változást is eredményezett. Jelen cikkünkben ezek legfontosabb vonatkozásait foglaljuk össze. Az aktualitások keretében pedig beszámolunk az agrárkamara hentesmesterképzés-indításáról, az agrárszakképzés népszerűsítésére indított pályaorientációs programsorozatról, a Kertész szakmai képzési és kimeneti követelményében eszközölt technikai módosításról, az agrárkamara új szakmai versenyszabályzatáról, továbbá az Aranykalászos gazda részszakma képzéshez kapcsolódó szakmai vizsgával kapcsolatos változásokról. 

Menedzser Tudás- és Válaszközpont

Kérdések és válaszok a mezőgazdaság és a mezőgazdasági vállalkozások világából.

Időszerű információk

A bortermelőket is számos vonatkozásban érinti az új EPR-rendszer.