Főoldal Nyíl Lapszámok Nyíl Január, február... új hónap a régi év feladataival

Január, február... új hónap a régi év feladataival

A február egyszerre jelenti a tél végét, az új évvel járó határidőket és a 2023-as év olyan intézményi újdonságait, mint a gazdaságátadási szerződés lehetőségének életbe lépése. Van tehát mit sorra vennünk a tél utolsó hónapjában.

Letöltöm a lapszámot

A mezőgazdasági vállalkozók számára fontos határidők

Az új év elején, a tervezések időszakában egy olyan összefoglalóval készültem, amit nem feltétlenül csak ebben az évben tudnak haszonnal forgatni. Összegyűjtöttem a mezőgazdasági adminisztrációval összefüggő legfontosabb határidőket, időszakokat, amelyek – ha nem is minden esetben napra pontosan –, az év(ek) azonos időszakában esedékesek.

Év vége a mezőgazdaságban: egyéni vállalkozók és őstermelők (1. rész)

Az adóév vége a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alatt adózó és egyszeres könyvvitelt vezetőknek is ad feladatokat. Egy át nem gondolt döntés nagyon sok adóforintba kerülhet az egyéni vállalkozónak és az őstermelőnek is. Az alábbiakban e csapdák elkerülésében igyekszem segíteni. 

Mit tehetünk télen a növényvédelemért?

A jól megválasztott és karbantartott fúvókákkal, permetezőkkel óriási lépést tudunk tenni a sikeres növényvédelemért. A mai piaci helyzetben nem megengedhető senki számára, hogy a kijuttatási eszköze miatt akár 50%-os veszteséget elkönyveljen. Nem beszélve arról, hogy a növényvédelmi kezelés során a nem hasznosult hatóanyagok költségein kívül az elveszített termésmennyiség az, ami a legnagyobb veszteség lehet.

Módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

A gazdaságátadás folyamatát megkönnyítő új törvény mellett január elsejétől törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának, és újabb változások akadályozzák a spekulatív célú ügyleteket a földszerzésben. – egyebek mellett erre hívja fel a figyelmet az Agroinform.hu.

A földforgalmi törvény módosítása

Az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXVII. törvény 2023. január 1-től módosította a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényt (a továbbiakban: Földforgalmi törvény), és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban: Fétv.) is. A módosítás célja elsősorban az egységes jogértelmezés kialakítása a jogalkalmazási gyakorlatban felmerült kérdésekre, a Kúria egyes földügyi tárgyú ítéleteire és az Alkotmánybíróság vonatkozó döntéseire figyelemmel.

Időszerű információk

Az agrárszektor fogékony az innovációra és a digitális fejlesztésre, ugyanakkor az alkalmazásban inkább az óvatos szemlélet jellemzi a gazdákat - közölte a K&H innovációs agrárkutatása alapján.