Ezeket az időpontokat kell felírniuk az őstermelőknek

Mucsi Nikoletta Dátum Legutoljára frissítve: 2023.01.22

Olvasási idő: 11 perc


Az új év elején, a tervezések időszakában összegyűjtöttük a mezőgazdasági adminisztrációval összefüggő legfontosabb határidőket, időszakokat. A pontos dátumok az egyes években eltérhetnek, de egy általános tájékozódáshoz sokat segítenek!

Demó

Január 1. – január 31.: webGN (eGN)

A tárgyévet megelőző év gazdálkodási adatainak benyújtása, feltöltése. 2023-ban ezt az adatszolgáltatást még a megszokott, webGN (ÁNYK) rendszerben teljesítettük, azonban 2024. évtől (a 2023. évre vonatkozóan) ezt a beküldési módot felváltja az elektronikus gazdálkodási napló (eGN).

Január 1. – március 31. NITRÁT JELENTÉS

Minden éveben március 31. a Nitrát jelentések beküldési határideje. Minden olyan gazdálkodó köteles beküldeni a nitrát jelentést, aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik és/vagy a háztartási mennyiségnél nagyobb létszámú álltattartó teleppel rendelkezik. 

Április 5. – Május 15. – Június 9. EGYSÉGES KÉRELEM

Április első hetében (mozgó dátum, de leggyakrabban április 5.) indul az Egységes kérelmek beadása. Ezen a ponton több „részidőt” is el kell különítenünk, május 15-ig tart a szankciómentes benyújtás. Ezután még június 9-ig van lehetőség munkanaponkénti 1%-os támogatáscsökkenéssel benyújtani a kérelmet.  Aki május 15-ig benyújtotta a kérelmét, május 31-ig bármit módosíthat szankciómentesen, akár plusz területet is jelölhet. A június 9. után beadott kérelmek érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek.

Május 31. ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS esetén ÉVES ADATKÖZLÉS 

Azok a Gazdálkodók, akik ökológiai gazdálkodást folytatnak, május végéig kötelesek a tanúsító felé megküldeni a tárgyévi vetéstervet, és a gazdaságban történt esetleges változásokat is.

Június 1. – június 30. NAK TAGDÍJMEGÁLLAPÍTÁS

Azok a gazdálkodók, akik árbevétel alapján kötelesek a kamarai hozzájárulás megfizetésére, ebben az időszakban kapnak értesítést a fizetendő összegről, amelyet van lehetőségük „korrigálni”.

Szeptember 15. KÁRENYHÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS megfizetése

Az Egységes kérelemben támogatással érintett területek utáni kötelező kárenyhítési hozzájárulás megfizetése azért nagyon fontos, mert az elemi károk után járó kárenyhítő juttatásra kizárólag a határidőben történő befizetés esetén jogosult a termelő, akkor is, ha a kárbejelentést határozattal elfogadták, elismerték. Késedelmes befizetés után semmiképpen nem jár kárenyhítés.

November 30. – január 31. – február 15. TRÁGYÁZÁSI TILALOM

A téli, fagyos időszakban trágya kijuttatása tilos. Az őszi kalászos kultúráknál január végével már megkezdhető a tápanyagutánpótlás, az általános tilalom pedig február 15-én ér véget. Különös körültekintést igényel az AKG támogatásban részt vevő gazdáknál, hogy az agrotechnikai bejelentéseket is ennek ismeretében tegyék meg.

December 15. NAK TAGDÍJ befizetése

A megállapított kamarai tagdíjakat pótlékmentesen tárgyév december 15-ig tudjuk megfizetni.

Van néhány – nem feltétlenül naptári naphoz köthető – határidő is, amit szintén számon kell tartani. A plusztámogatást (AKG, ÖKO, és 2023-tól már az AÖP is) igénybe vevő gazdákat bejelentési kötelezettség terheli.

1. Zöldtrágya vetése: 

  • Egységes kérelemben TERVEZNI
  • vetést követő 15 napon belül bejelenteni
  • beforgatást követő 15 napon belül szintén bejelenteni.

(Ezek közül bármelyik elmarad, a zöldtrágyavetés nem fogadható el teljesítettként.)

2. A középmély lazítást 15 napon belül kell bejelenteni.

3. Istállótrágyázást, és majd AÖP keretein belül a mikrobiológiai készítmény kijuttatást 15 napon belül kell bejelenteni.

4. A hagyományos másodvetést 15 napon belül kell bejelenteni.

5. Elemi kárt (téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, aszály, mezőgazdasági árvíz, belvíz, felhőszakadás, vihar és a jégeső) a kár bekövetkezését/észlelését követő 15 napon belül, de a betakarítás előtt minimum 10 nappal kell bejelenteni.

6. A 10 ha-nál nagyobb területen gazdálkodóknak 2023. január 1. után a rovarölőszeres növényvédelmi kezeléseket a művelet után legkésőbb 24 órán belül be kell jelenteni. Erre különösen figyeljenek oda, lévén, teljesen új rendszer, és már most, a „szezon” kezdete előtt tisztázzák növényorvosukkal, szaktanácsadójukkal, hogy ki és milyen módon teljesíti a bejelentést.