Növekedtek az agrártámogatások

adminisztrátor Dátum Legutoljára frissítve: 2019.08.14

Olvasási idő:


Egy augusztus közepén kihirdetett és hatályba lépő módosítás jelentősen növeli az agrártámogatás összegét a mezőgazdaság több kulcsfontosságú ágazatában. A támogatások egy részénél a pályázati határidő is meghosszabbodott. Tekintse meg mellékelt iratmintánkat is!

Demó

2019. augusztus 10-én kerültek kihirdetésre és augusztus 11-étől már hatályosak is az egyes agártámogatásokkal kapcsolatos jogszabályok módosításai (38/2019. (VIII. 10.) AM rendelet).
A módosításokat az alábbiakban röviden összegezzük:

1. Meghosszabbított benyújtási határidő és alacsonyabb felhasznált hőenergia mennyiség a szárítmány-előállítók költségtámogatásához (20/2019. (V. 27.) AM rendelet)
A szárítmány-előállítók a szárítmány előállításához felhasznál tüzelőanyag hőenergia-mennyisége alapján költségtámogatási kérelmet nyújthatnak be a Magyar Államkincstár által az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen, amelynek meghosszabbították a határidejét augusztus 15-ről augusztus 30. napjáig. A tárgyévben igénybe vehető támogatási lehetőségek kibővültek alacsonyabb felhasznált hőenergia-mennyiség esetekkel. 

2. Magasabb összegű támogatás a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatásánál (27/2019. (VI. 14.) AM rendelet)
A baromfi- és sertéságazati piaci szereplőknek a foglalkoztatottaik száma alapján jövedelempótló támogatási kérelmet nyújthattak be július 5-éig a Magyar Államkincstárhoz.
A támogatás mértéke nőtt, amely – a támogatás alapját képező állományba tartozó – foglalkoztatottanként legfeljebb 200 000,- Ft helyett 500 000 forint lett.

3. Megnövelt támogatási keretösszeg a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásához (29/2019. (VI. 20.) AM rendelet)
Augusztus 31-ig a Magyar Államkincstárhoz még benyújtható a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatáshoz a kérelem, amelynek keretösszege 2019. évre meghatározott 600 millió helyett 700 millió forint lett.