A vetésváltás új szabályai

Mucsi Nikoletta Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.04

Olvasási idő: 8 perc


2023-tól új vetésváltási szabályok lépnek életbe, amelyek ismerete hasznos a következő gazdálkodási évek tervezésekor. Eddig a vetésváltás mellett a „zöldítés” részeként a diverzifikációra vonatkozó szabályok betartását is figyelembe kellett venni, ami 2023-tól megváltozik.

Demó

Az alapvető változás, hogy a vetésváltás szabályait a minimum 10 ha szántóterületet művelő Gazdálkodónak kell betartania. A diverzifikációs szabályt (miszerint minimum 3 növényt kell termeszteni, a legnagyobb területen termesztett növény a szántóterületek maximum 75%-át foglalhatja el, a két legnagyobb területen termesztett növény összesen maximum 95% lehet) 2023-tól nem kell betartani, az egy új, plusz támogatási rendszer része lesz az Agro-ökológiai programnak.

A Közös Agrárpolitika újonnan elfogadott szabálya szerint alapvetően 10 ha szántóterület felett minden évben a vetésváltást az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük. Ugyanakkor élhetnek azzal a rugalmassággal, miszerint egy naptári évben elegendő az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén (33,33%-án) az előző évhez képest más növénykultúrát termeszteni. A minden egyes táblát magában foglaló vetésváltás így legfeljebb 3 év alatt meg kell, hogy történjen. Ezek alapján minden táblán történik vetésváltás legkésőbb 3 évente. Nagyon fontos szabály, hogy ezt a feltételt nem 3 éves egységekben vizsgálják egy adott tábla esetében, hanem minden évben a tárgyévet és a megelőző két évet kell figyelembe venni. 

A jelenleg érvényes szabályozást tekintve egy fontos elem megmarad: egyes kultúrák továbbra sem termeszthetők monokultúrában. Ezek a növények a burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye.
A szigorú vetésváltás alól a hibridkukorica-előállítás szintén kivételt képez, hiszen speciális agrotechnikai és termesztési igényekkel rendelkező kultúra, ami egy gazdaságon belül „forgóban” nagyon nehezen megvalósítható.
A vetésváltásba továbbra is beleszámít a megfelelően megválasztott és adminisztrált másodvetés is. A 2 főnövénytől eltérő köztes kultúrát kell választani, és azt adatváltozási kérelemmel az Egységes kérelemben is jelezni kell. A köztes növény lehet olyan kultúra, amitől termést is várunk, de a zöldtrágyázás céljából vetett, később talajba forgatott növény(keverék) is.

Az új szabályrendszer alól kivételt képeznek az alábbi birtokszerzetek:

  • a 10 hektárnál kisebb szántóterületet művelő gazdálkodók, vagy
  • amennyiben a gazdálkodó a művelt szántóterületének több mint 75 százalékát gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként, hüvelyes növények termesztésére vagy e célok közül többre is használja, vagy 
  • amennyiben a gazdálkodó támogatható mezőgazdasági területének több mint 75 százaléka állandó gyepterület és azt gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére vagy az év, illetve a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére vagy ezek kombinációjára használja;
  • évelő szántóföldi kultúrák;
  • parlagon hagyott terület.