Aktuális: eddig lehet kitölteni elektronikusan a Gazdálkodási Naplót

Kovács Zita Dátum Legutoljára frissítve: 2024.02.05

Olvasási idő: 5 perc


Két héttel meghosszabbították az e-Gazdálkodási Napló (eGN) elektronikus feltöltési határidejét, lehetőséget biztosítva a gazdálkodóknak az adatok helyes feltöltésére. Szakértők az adattartalom pontosságának jelentőségére hívják fel a figyelmet. Ha valaki elmulasztja az adatszolgáltatást, akkor a támogatási kérelmét is elutasíthatják.

Demó

Február 15-ig lehet elektronikusan feltölteni a Gazdálkodási Naplót (eGN) az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint. A hosszabbítást azzal indokolták, hogy megfelelő időt szeretnének biztosítani az érintetteknek, mivel az új rendszer gyakorlati nehézségekkel lehetett találkozni. A Nébih, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint eddig 3,1 millió hektár adatait már sikeresen töltötték fel a 2023-as évre vonatkozóan a gazdálkodók.

A fennakadás miatt nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomagot jelentett be korábban a hivatal. Emellett azt javasolták a gazdálkodóknak, hogy ellenőrizzék, az általuk felkért szolgáltató megfelelő hozzáféréssel rendelkező szoftvert alkalmaz-e.

Jogkövetkezménnyel járhat a pontatlanság

Az új időszak támogatási rendszerének első évében a Gazdálkodási Napló vezetésének és az e-Gazdálkodási Napló (eGN) elektronikus feltöltése kiemelt jelentőségű. Szigorú jogkövetkezmények kapcsolódnak a naplók tartalmi pontosságához, ugyanakkor a hibás kitöltés önmagában nem okoz automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést.

Elutasítás vagy támogatáscsökkentés csak akkor következik be, ha a gazdálkodó egyáltalán nem tölti fel a naplót, vagy ha olyan növényvédőszer használatát dokumentálja, ami nem felel meg a kötelezettségeinek.

Az érintett támogatási konstrukciók közé tartoznak az Agro-ökológiai Program (AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG), az Ökológiai Gazdálkodás (ÖKO) fenntartása és a Natura 2000 gyepterületek (Natura gyep) kompenzációs kifizetései.

A kormány tájékoztatójában külön kiemelik az adattartalom pontosságának fontosságát az uniós előírások miatt, különösen az AÖP, AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások esetében, ahol növényvédőszer-korlátozások vannak érvényben. A Magyar Államkincstár 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést végez az e-GN részét képező e-permetezési naplókra - hívják fel a figyelmet. Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az e-GN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet.

A támogatásoktól is függ az eGN kitöltésének mikéntje

Ahogyan a szakemberek körében köztudott, 2023. április 20-án hatályba léptek a 2023. évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó jogszabályok, amik meghatározzák, hogy a gazdálkodási naplót a gazdálkodók elektronikusan és papír alapon is vezethetik, attól függően, hogy milyen támogatásokat kívánnak igénybe venni.

A 1/2023. Nébih eGN elnevezésű, a hivatal honlapján található hirdetmény alapján a Gazdálkodási Napló lapjait úgy kell kitölteni, hogy azok megfeleljenek a termelő által választott támogatások igénylésének feltételeinek.

Az általános szabályokat a 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet rögzíti, melyek közül kiemelkedő fontosságúak a következők:

26. § (1) A mezőgazdasági termelő a gazdálkodási naplót – figyelemmel a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 29. § (6) bekezdésére és 30. § (7) bekezdésére – jogszabályban vagy pályázati felhívásban meghatározottak szerint elektronikusan vagy papíralapon vezeti.

(2) Ha jogszabály vagy pályázati felhívás eltérően nem rendelkezik, a gazdálkodási napló vezetését az egységes kérelem benyújtásától, de legkésőbb az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig meg kell kezdeni, és azt a tárgyév egésze vonatkozásában kell vezetni.

(3) A gazdálkodási napló vezetését a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja.

A termelőknek figyelniük szükséges arra, hogy amennyiben a nyomtatványt nem papír alapon, hanem számítógépen, Excel formátumban vezetik, az ugyanúgy papír alapú vezetésnek minősül, és ennek következtében vonatkozik rá az utólagos online rendszerbe való feltöltési kötelezettség. A papír alapú nyomtatványt, beleértve az Excelt is, nem lehet dokumentumként a rendszerbe feltölteni; az adatokat kézzel kell felvezetni. Ezért azt javasolták, hogy akik tehetik, már eleve az online rendszerben vezessék a naplójukat, hogy elkerüljék a dupla adatrögzítést – áll a hirdetményben.