Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.09.19

Olvasási idő: 6 perc


A kérdés úgy merült fel, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? A felvetést az teszi összetetté, hogy az őstermelő még a „régi katás” időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek. Most, hogy a gazda átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni?

Demó

További kérdés, hogy a fiatal gazda támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célra jogszabály alapján folyósított vissza nem térítendő támogatásnak minősül-e?

Az Szja szerint adózó egyéni vállalkozók is részesülhetnek támogatásban, amely elsősorban költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatások lehetnek, de lehetnek egyéb más támogatások (pl. beruházásra adott támogatás) is.
Az Szja törvényt illetően irányadó a 49/B paragrafus (3) bekezdése, amely szernt az egyéni vállalkozásnak juttatott támogatás elszámolásának szabályai gyakorlatilag megegyeznek az önálló tevékenységet érintő szabályokkal. Ezen felül irányadó még az Szja törvény 10. számú mellékletének 5. alpontja melynek értelmében az egyéni vállalkozó bevételének minősíti a vállalkozó által megkapott támogatást. Ennek alapján az egyéni vállalkozó bevétele lesz a kapott támogatás, melynek elszámolása a jóváírás időpontjával történik. 

Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a támogatások fajtái között jelentős különbség lehet adójogi értelemben, ezért fontos a kiírás alapos áttanulmányozása és értelmezése. 

Az esetlegesen felmerülő bizonytalanság esetén pedig célszerű mindenesetben a kiíróval történő egyeztetés.