Itt a gazdálkodási napló legújabb formanyomtatványa

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.04.14

Olvasási idő: 7 perc


Megjelent és letölthető a 2023. évre vonatkozó gazdálkodási napló vezetésére rendszeresített formanyomtatvány.

Demó

Ahogyan az köztudott: egyes jogszabályi előírások és Vidékfejlesztési támogatások esetében kötelező a Gazdálkodási Napló vezetése. A mezőgazdasági termelő a gazdálkodási naplót jogszabályban vagy pályázati felhívásban meghatározottak szerint elektronikusan vagy papír alapon vezeti. A 2023. évre vonatkozó papír alapon vezetett Gazdálkodási Naplót legkésőbb 2024. január 31-ig kell rögzíteni a Nébih elektronikus Gazdálkodási napló (eGN) felületén.
A Gazdálkodási Napló (XLS) letölthető a Nébih oldaláról.

További hasznos tudnivalók az eGN használatához

A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodók már jól tudják, hogy január 1-je óta a szántóföldi kultúrában végzett rovarölőszeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük az e-GN-ben. A téma kapcsán felmerült kérdések alapján fontos tudni, hogy e körbe a csávázott vetőmag vetése is beletartozik, a növényorvosi vényeket ugyanakkor nem kötelező a naplóba feltölteni.
Tekintettel arra, hogy a csávázott vetőmag esetében a mag növényvédő szerrel kezelt, annak vetése növényvédőszer-kijuttatásnak számít. Ha tehát a csávázás rovarölőszerrel történt, akkor vonatkozik rá az e-GN-ben történő 24 órás bejelentési kötelezettség.
Rögzítésekor a Szaporítóanyag típusa nevű mezőnél a Vetőmag kezeltségét csávázottként kell megjelölni, ezután pedig az adott területre vonatkozóan új növényvédelmi műveletet szükséges létrehozni, melynél a Növényvédőszer adataihoz a csávázószer adatait kell megadni. A rendszerben a dózist és a mértékegységet szükséges föltüntetni, mely adatokat (az idei évtől) a magyar vetőmag forgalmazóknak szerepeltetni kell a csomagoláson. (Ennek hiányában kérjük, vegyék fel a forgalmazóval a kapcsolatot.) A permetlére vonatkozó mezőket nem szükséges kitölteni.


Fontos kiemelni, hogy a növényorvosi vényeket nem kötelező a naplóba feltölteni, valamint az elektronikus naplót nem szükséges növényorvosi pecséttel és aláírással ellátni. Ennek oka, hogy növényvédőszert csak annak a termelőnek írhat vényre a szakirányító, akivel növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződést kötött.
A 10 ha alatti összterületen gazdálkodóknak is kötelező az adatok feltöltése az online Gazdálkodási naplóba. Ők a kötelezettségnek a papíralapon vezetett permetezési napló utólagos feltöltésével tehetnek eleget 2024. január 31-ig, de akár dönthetnek úgy is, hogy – egyszerűsítve a folyamatot – közvetlenül az elektronikus felületen vezetik a permetezési naplójukat. Az e-GN használata esetén célszerű a termőhelyek növényvédelmi megfigyeléseit is rögzíteniük, ami szintén jelentős mértékben megkönnyíti majd a benyújtást a kötelesség aktuálissá válásakor.

Az adatszolgáltatási munkacsúcsok elkerülésének érdekében a termelőknek az adatok folyamatos vezetése, feltöltése javasolt.

Az e-GN-nel (43/2010. FVM rendelet) kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, oktató videó és leírás megtalálható a Nébih honlapján, a „Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót” címre keresve.

(NÉBIH)