Miért előnyös, ha az ÖCSG tag átalányadózó?

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.03.30

Olvasási idő: 6 perc


Az őstermelői tevékenység biztosítási jogviszonyt jelent, de ez nem jelenti automatikusan a járulékfizetés alóli mentességet. Amennyiben az ÖCSG tag átalányadózónak minősül, adójogi értelemben egy rendkívül kedvező állapot. Azonban a járulékfizetési kötelezettség fennáll, de ebben a tekintetben létezik az ún. mentesítő szabály is.

A mezőgazdasági őstermelő biztosítottnak minősül a 2021. január 1-jétől hatályos a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján.

Nem válik őstermelőként biztosítottá

  • az őstermelők családi gazdaságának kiskorú tagja;
  • az a személy, aki egyéb jogcímen biztosított; valamint
  • a saját jogú nyugdíjas és az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

A járulékfizetés tekintetében az őstermelő, és ebbe beleértendő a tevékenységét a tárgyévben kezdő őstermelő is a tárgyhó első napján érvényes minimálbér (jelenleg 2022-ben 200 000 Ft) 92 százalékának megfelelő összeg után fizeti meg a Tb járulékot, melynek mértéke: 18,5 százalék. 

Az előírás, miszerint „az átalányadózást alkalmazó őstermelő e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része” úgy értelmezhető, hogy az átalányadózó őstermelő esetén a bevétel/árbevétel 10%-a a jövedelem, amely ezáltal adómentessé vált! 
Az adómentes bevételi értékhatárnál átalányadózó őstermelő esetén adómentes, 10 044.000 Ft bevétel/árbevétel összegig. Ez annyit jelent, hogy 10.044.000 Ft bevétel alatt teljesen adómentes az átalányadózó őstermelő bevétele, tehát sem szja-t, sem pedig Szochót nem kell fizetnie. A felettes rész (ha lenne) pedig a fennmaradó 10.044.000 Ft bevétel/árbevétel különbözet 10%-a után is csak 15% szja és 15,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni 2021. január 1-től. Ez a bevételi/jövedelmi adómentesség családi gazdaság esetén a tagok számával szorzódik, de legfeljebb 4 fő esetén alkalmazható. Tehát esetünkben nincs Szja és szochó fizetési kötelezettség.
 
Ha az ÖCSG tag is az új szabályok szerint átalányadózó, azaz nem tért át határidőben az Szja alá, az annyit jelent, hogy irányadó az Szja törvény 1. számú melléklete adómentességre vonatkozó bevételek, a 4.26. pontja miszerint: 
„az átalányadózást alkalmazó őstermelő e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része”
Ez úgy értelmezhető, hogy az átalányadózó őstermelő esetén a bevétel/árbevétel 10%-a a jövedelem, amely ezáltal adómentessé vált! 

Az adómentes bevételi értékhatárnál átalányadózó őstermelő esetén adómentes, 10 044.000 Ft bevétel/árbevétel összegig. Ez annyit jelent, hogy 10.044.000 Ft bevétel alatt teljesen adómentes az átalányadózó őstermelő bevétele, tehát sem szja-t, sem pedig Szochót nem kell fizetnie. A felettes rész (ha lenne) pedig a fennmaradó 10.044.000 Ft bevétel/árbevétel különbözet 10%-a után is csak 15% szja és 15,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni 2021. január 1-től. Ez a bevételi/jövedelmi adómentesség családi gazdaság esetén a tagok számával szorzódik, de legfeljebb 4 fő esetén alkalmazható. Tehát esetünkben nincs szja és szochó fizetési kötelezettség.