Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Őstermelők járulékfizetése
Adott egy 3 fős ÖCSG, átalányadózók, a képviselő főállású őstermelő, a két tag munkaviszony mellett végzi az őstermelői tevékenységet. A három fő árbevétele a 2023. évben együtt 24 millió Ft volt. Lehetséges, hogy sem a képviselőnek sem a tagoknak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni?
Nyugdíjas őstermelő egyetemi hallgató unokája az ő nevében árulná az általa termesztett gyümölcsökből előállított készítményeket. Megoldható-e ez megbízással, illetve mit jelent ebben az esetben a megfelelő adóoptimalizálás?
Főállású mezőgazdasági őstermelő vállalhat-e munkát egyszerűsített foglalkoztatásban, ha a mentesített összegig szerez bevételt?
A felvetéssel érintett átalányadózó őstermelő 2023. március 31-ig állt munkaviszonyban, majd főállású őstermelő lett. Éves árbevétele felvásárlási jegyekből 15 millió Ft volt. Hogyan alakul a szocho és az esetleges szja fizetése?
Hogyan alakul a középiskola nappali tagozatán tanuló, 18 éves elmúlt ÖCSG tagnak a járulékfizetése?
Más tevékenységet nem folytató főállású, kezdő őstermelőnek milyen alapot kell figyelembe vennie az adók és járulékok tekintetében, és milyen mértékű fizetési kötelezettségei keletkeznek?
Várandós főfoglalkozású őstermelő szeretne csedet igényelni. Önálló adószámmal is rendelkezik, de a férjével együtt ÖCSG-t alapítottak az elmúlt évben. Hogyan jár el helyesen? Folytathat-e kereső tevékenységet az ÖCSG tagjaként? Nem szeretne kilépni a családi gazdaságból.
Július 1-étől lépnek hatályba a hegyközségi törvény módosításának főbb változásai. A módosítás bevezeti a nyilvántartott adatszolgáltató fogalmát, emellett egyszerűsödik a hegyközségi járulék alapjának számítása, valamint egységesítik a hegyközségek járulékbevételi szabályait.
A kérdés arra vonatkozik, hogy nem átalányadózó, hanem költségelszámolást választó őstermelő esetében a terület és állatállomány alapján járó támogatások esetében a felmerült költségeket sem kell csökkenteni? Hiszen ezen támogatások célja a jövedelem kiegészítés, jövedelem támogatás.
A kérdésben szereplő ÖCSG-nek 2023-ban lesz először bevétele, várhatóan 6 millió forint. Az ÖCSG-nek 3 tagja van, azonban a képviselőn kívül az egyik tagnak is van adószáma. A tagnak bevétele ezen adószámon nem keletkezik évek óta, ami ez a 2024-es adóbevallásban probléma lehet. A jelzett bizonytalanság mellett más kérdések is felmerülnek.