Nemzedékváltás az őstermelők között

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.05

Olvasási idő: 5 perc


A felmerülő kérdés értelmében a családban ketten őstermelők (és ÖCSG-be vannak szervezve), és további egy családtagnak lenne lehetősége az őstermelői igazolvány kiváltására és az ÖCSG-hez való csatlakozásra. Mi ilyenkor pontosan az ügymenet?

Demó

Ha az „új” őstermelő csatlakozik családtagjaihoz az ÖCSG keretében, akkor javulnak az adózási lehetőségek?

Amennyiben azonban 2023-tól a „régi” családtag élne a gazdaságátadási törvényben foglaltakkal, és valamilyen arányban szétosztja a családtagok (ebben az esetben: gyerekek) között a gazdaságot, mi változik? Maradhat-e az ÖCSG tagja a „régi” őstermelő édesapa?

Megítélésünk szerint a törvény még nem kiforrott és várhatóak még további változások.

A lényeg, hogy az édesapa 2023-as adóévben is maradhat az ÖCSG tagja, ennek ellenkezőjére nem kényszerítheti senki sem, legalábbis a jelenlegi szabályozáshoz igazodóan. A nemzedékváltás lehetséges az ÖCSG-n belül, a kérdésben foglaltak alapján is, tehát akkor is, ha az „új” őstermelő családtag lenne az ÖCSG vezetője.

Az első kérdés az, hogy az édesapa akar-e továbbra is az ÖCSG tagja maradni vagy az esetleges nyugdíjazása miatt felhagyna a tagsági jogviszonnyal és munkát sem végezne.

Ebben az esetben megalapozott az új gazdaságátadási törvény alapján eljárni, azaz, az ÖCSG-hez tartózó összes elem átadását szerződésben rögzíteni, amely a felek közötti gazdaságátadási szerződés formájában jelenik meg. Megjegyzendő, hogy az édesapa tagja maradhat az ÖCSG-nek attól függetlenül, hogy a tulajdonviszony megváltozik a gyermekek javára.

A gazdaságátadási szerződés megvalósulhat

- a gazdaság tulajdonjogának átruházásával (gazdaságátadási adásvételi szerződés),

- a gazdaság tulajdonjogának ingyenes átruházásával (gazdaságátadási ajándékozási szerződés),

- tartási kötelezettséget megalapozó formában (gazdaságátadási tartási szerződés), vagy

- életjáradék fizetését megalapozó formában (gazdaságátadási életjáradéki szerződés).

Ezeket a lehetőségeket a feleknek előzetesen egyeztetniük kell és a kialakított jövőbeni elképzelést kölcsönösen el kell fogadniuk. Mivel az esetleges gazdaságátadási szerződés esetünkben is egy többszereplős ügylet, ezért az előzetes megállapodást célszerű lenne okiratba foglalni, a későbbi viták vagy nem azonos módon történt értelmezések elkerülése miatt.