ÖCSG tárgyi eszköz értékesítés 2021.

Kovács-Kneitner Lea Dátum Legutoljára frissítve: 2022.08.02

Olvasási idő: 5 perc


Öcsg tárgyi eszközt értékesít 2021-ben, ha a kiegészítő tevékenységként nem került a NAK-hoz bejelentve, akkor az őstermelői bevételhez tartozik vagy a különadózó ingó értékesítésbe, és ha az ingó értékesítésbe kell rakni, akkor összegét fel kell-e osztani az öcsg tagok között vagy csak tag adózik, aki értékesítette?

Demó

A termelési tényezők, vagyis a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök eladásából származó bevételt 2022-től nem a kiegészítő őstermelői tevékenység bevételei közt kell figyelembe venni. Ilyenkor a jövedelmet az értékesített vagyontárgy jellegétől függően az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemre, vagy az ingatlan átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.
2021. január 1-től a termőföld nem számít kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek, így ennek értékesítésekor az ellenérték nem őstermelői bevétel, az adókötelezettséget az ingatlanértékesítésre vonatkozó szabályok alapján kell meghatározni.
Nem számít kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek a személygépkocsi sem, eladásakor az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok az irányadók. Az őstermelők családi gazdaságának tagjai által használt személygépkocsi, termőföld értékesítésekor az ellenérték kizárólag az azt értékesítő tulajdonos bevétele.