Őstermelő számlázása más vállalkozás részére

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.08.10

Olvasási idő: 4 perc


Állíthat-e ki számlát adószámos mezőgazdasági őstermelő más vállalkozás részére mezőgazdasági szolgáltatásról, (szántás, mulcsolás) úgy, hogy nem egyéni vállalkozó?

Igen, adhat számlát a kérdés szerinti tevékenységről, amely az árbevételét illetően kiegészítő tevékenységnek minősül.

2021-től az őstermelői tevékenység mellett kiegészítő tevékenységek is végezhetőek a tárgyévi árbevétel 25%-át meg nem haladó mértékben.

Kiegészítő tevékenységre a földforgalmi tv. 5. § 14. és 18. pont szabályait kell alapul venni, mely szerint:
Kiegészítő tevékenység: falusi és agroturizmus, kézművesipari tevékenység, fűrészáru-feldolgozás, takarmány-előállítás, mezőgazdasági termékből élelmiszer előállítása, dohányfeldolgozás, bioüzemanyag-előállítás a mező-, erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése, mezőgazdasági szolgáltatás, valamint a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.
Mező-, erdőgazdasági tevékenység: növénytermesztés, kertészet, állattartás, a méhanya nevelés, halászat, haltenyésztés, szaporítóanyag-termesztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, kiegészítő tevékenységgel vegyes gazdálkodás.
Amennyiben az árbevételben a kiegészítő tevékenységből származó árbevétel eléri vagy meghaladja a 25%-ot, a korábbi évekhez hasonlóan, a kiegészítő tevékenység bevételei az összevont adóalap részeként, mint önálló tevékenység fog ezen árbevétel része adózni. (10% költséghányad, 90% jövedelem, vagy tételes költségelszámolás szabályai) szerint.