dr. Veress Júlia

dr. Veress Júlia

jogász, áfa- és nemzetközi adószakértő


Jogász LL.M. EIBL, áfa- és nemzetközi adószakértő, a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont állandó, vezető szakértője.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete az általános forgalmi adó, különös tekintettel a hazai és nemzetközi szabályozásra. Kiemelt kutatási- és szakterülete a forgalmi adóra vonatkozó magyar jogi szabályozás alakulása a Héa. irányelvek és az Európai Bíróság joggyakorlata tükrében.

 

Az Adó-TB változások 2023 különszámunk szerzője.

 

Kiemelt figyelemmel szemlézi a kriptokereskedelem és az elektronikus kereskedelem személyi jövedelemadózással összefüggő kérdéseit. Rendszeresen publikál az adóigazgatási eljárás, továbbá az adózó és adóhatóság kapcsolatának témaköreiből.

A szakértő által készített iratminták köre elsősorban a munkabért terhelő közterhek és munkáltatói juttatások szabályozását érinti (cafetéria, tb). 
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adókötelezettségét fő szabály szerint az adóév vonatkozásában kell megállapítani. A régi szabályok nem kezelték azt az esetet, amikor az őstermelő társadalombiztosítási jogállása év közben megváltozik.
Az egyszerűsített foglalkoztatás célja az átmeneti, idényjellegű és alkalomszerű foglalkoztatás elősegítése, illetve az, hogy a munka esedékességéhez és a szezonális igényekhez igazítva kerülhessen sor a munkaviszony létesítésére. Az egyszerűsített foglalkoztatás rugalmas szabályai ellenére ugyanakkor számos visszaélés tapasztalható.
Számos helyen változnak július 1-étől a tb-törvény nyugdíjszámításra vonatkozó szabályai. A változások érintik a felszolgálási díjat, a munka-rehabilitációs és fejlesztési foglalkoztatási díjat, továbbá az őstermelők családi gazdaságának új szabályait is.
A Varga Mihály pénzügyminiszter által májusban benyújtott törvényjavaslat „az egyes adótörvények módosításáról” több lényeges változtatást is tartalmaz a következő évre. A 2022-es évet érintő változások közül is kiemelkedik a szochó mértékének fél százalékos csökkentése.
Április 16-án került kihirdetésre az a kormányrendelet melynek célja a veszélyhelyzet során a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások vagyoni, pénzügyi, fizetőképességi helyzetének reorganizációja. Ennek keretében került megalkotásra reorganizációs eljárásnak nevezett új fizetésképtelenségi eljárás. Fontos, hogy a jogszabály május 23-án veszti hatályát, vagyis a május 22. napjáig megindított reorganizációs eljárások a rendelet hatályvesztését követően is lefolytathatóak.