A permetezési napló elektronikus jövője: új rendszerek és kötelezettségek

Kovács Zita Dátum Legutoljára frissítve: 2024.06.11

Olvasási idő: 5 perc


A permetezési napló elektronikus nyilvántartását egy új rendszer keretében vezették be, amely tavaly óta számos régi adatszolgáltatási kötelezettséget egyesít. Az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) feltöltése a támogatáspolitikai előírások miatt vált kötelezővé, és magában foglalja a nitrát nyilvántartást is a nitrátérzékeny területeken. Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója az az elektronikus permetezési napló 2024-es aktualitásait és a jövőbeli várakozásokat mutatta be egy online webináriumon.

Demó

A permetezési napló elektronikus vezetésének is felületet adott új elemként az a rendszer, aminek a keretében több korábbi adatszolgáltatási adminisztratív kötelezettséget próbáltak egycsatornásítani tavaly. Ekkor vezették be első alkalommal az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) feltöltési kötelezettségét, amit a támogatáspolitikai előírások miatt kell vezetni. Ennek további részét képezi a nitrát nyilvántartás a nitrátérzékeny területeken – hangsúlyozta Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója az Agroinform webináriumán, ahol az elektronikus permetezési napló 2024-as évi aktualitásáról tartott előadást, illetve arról, hogy mi várható a jövőre való tekintettel.

2023-ban jelentős mértékben javult az adatszolgáltatás teljesítési aránya az ÁNYK benyújtási időszakához képest a gazdálkodási napló és nitrát adatlap terén. Rámutatott, hogy a határidőn belüli benyújtás tekintetében 93,5 százalékos eredményt értek el, ami kiemelkedő teljesítmény, figyelembe véve, hogy most jóval több gazdálkodónak kellett adatszolgáltatást teljesítenie, és jóval több adattartalmat kellett benyújtania.

A korábbiakhoz képest, amikor csak a napló szűkített adatait kellett elektronikusan feltölteni az ÁNYK-n keresztül, ez jelentős előre lépésnek számít.

Adatszolgáltatási határidők

Ebben az évben is fennmarad az opció, hogy papíron vezessék a gazdálkodási naplót, ez vonatkozik mind a nitrátérzékeny területekre a nyilvántartás szempontjából, mind pedig a permetezési napló elektronikus vezetésére. Ez azt jelenti, hogy az adatokat később elektronikusan is fel lehet majd tölteni. Természetesen emellett lehet napra készen vezetni az elektronikus rendszert, de ez egyelőre nem kötelezettség. Illetve egyetlen esetben beszélhetünk kivételről, ahol ez kötelező, mégpedig a növényvédelmi tevékenységek esetében.

Ha a gazdaság mérete nagyobb, mint tíz hektár, akkor a szántó művelési ágú területeken a rovarölőszeres kezeléseket napra készen, 24 órán belül be kell nyújtani, és fel kell tölteni az elektronikus rendszerre. A többi növényvédelmi kezelést az érintetteknek a következő év, január 31-éig szükséges benyújtani.

Tíz hektárnál kisebb gazdaságok esetében nincsen rovarölőszeres feltöltési napra kész kötelezettség. Amennyiben adódik egy tíz hektárnál nagyobb gazdaság, de ebben nincs szántó művelési ágú terület – például csak ültetvényekkel rendelkeznek -, akkor ugyancsak nem vonatkozik az érintettre feltöltési kötelezettség.

Egyelőre könnyítést adnak a nitrátérzékeny területekre vonatkozó nyilvántartás vezetési kötelezettségnél annak érdekében, hogy az átállás az elektronikus vezetés tekintetében kisebb változást okozzon a gazdáknak. Megtartották a nitrátérzékeny területek esetében a március 31-ei határidőt, eddig kell feltölteni a rendszerbe a nitrát nyilvántartást. Ezzel szemben a támogatáspolitikai és permetezési napló tekintetében a határidő az mindig a következő év január 31-e, eddig kell feltölteni az előző évi adatokat.

Olvasson cikkeket a témában a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari KKV Tanácsadóban, hogy lépést tartson a változásokkal és maximálisan kihasználja az új rendszerek nyújtotta lehetőségeket! Legutolsó lapszámunkat ingyen elolvashatja itt.