Mezőgazdasági egyéni vállalkozó őstermelővé alakulása

Sinka Júlia Dátum Legutoljára frissítve: 2023.11.19

Olvasási idő: 4 perc


Egy egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységet (szántóföldi növénytermesztést) folytat. A 2024-es évtől szeretné a tevékenységet őstermelőként folytatni. Van-e erre lehetősége, és ha igen, hogyan teheti ezt meg? Milyen kötelezettségekkel jár és milyen bevallásokat, bejelentéseket kell elkészítenie?

Az egyéni vállalkozó éves bevétele kb. nettó 60 millió forint, és az áfafizetést választotta. Rendelkezik tárgyi eszközökkel, ezek elszámolása hogyan történik az áttéréskor?

Amennyiben – a mezőgazdasági tevékenységen túlmenően – nincs olyan tevékenység, amelyet a kérdésben említett magánszemély a továbbiakban folytatna az egyéni vállalkozás keretei között, akkor az egyéni vállalkozást meg kell szüntetni.
Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetését háromféle módon jelentheti be a vállalkozó:

  • az előbb már említett WEBES Ügysegéden keresztül, az erre a célra rendszeresített űrlapon (elektronikus bejelentés) vag
  • személyesen a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán, vagy
  • telefonon, a NAV Infóvonalán (belföldről a 1819 telefonszámon hívható, külföldről a +36 (1) 461-1819 telefonszámról érhető el).

Postai, papíralapú ügyintézésre nincs lehetőség. A vállalkozás megszüntetésének bejelentése díj- és illetékmentes, azaz ingyenes. A vállalkozó a bejelentés nyilvántartásba vételéről értesítést kap.

Az elektronikus bejelentés akkor eredményes, ha az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése a nyilvántartásban szerepel. Az erről szóló értesítés a Webes Ügysegéd felületén elérhető, onnan letölthető.

Az egyéni vállalkozás megszűntetésének további „papírmunkája” is van, be kell nyújtani a záró bevallásokat. Ezek:

  • Záró '58-as bevallás, a megszűnést követő 30 napon belül.
  • A 2024-es évben majd az SZJA-bevallásban is fel kell tüntetni a 2023-as egyéni vállalkozói bevételeinek összegét.
  • Fontos, hogy a biztosítási jogviszonyt is le kell zárni, így be kell adni a 'T1041-es adatlapot is.
  • Záró iparűzési adó bevallás, a megszűnést követő 30 napon belül
  • Iparkamarai bejelentés: elvileg a Kereskedelmi és Iparkamara megkapja az információkat arról, hogy az egyéni vállalkozás megszűnt, de célszerű ezt online, a Kamarai Nyilvántartó Rendszerben is ellenőrizni

Ha itt nincs adat a vállalkozás megszűnéséről, akkor azt javasolt a Kamarának is bejelenteni.

Adózási kérdések

Ha az egyéni vállalkozás azért szűnik meg, mert a magánszemély eddigi tevékenységét őstermelőként folytatja tovább, akkor a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke után – ez „alapesetben” adóköteles bevétel lenne – nem kell adót fizetnie.  
Viszont, ha az őstermelői tevékenységét megszűnteti, akkor a tevékenység megszűntetésének adóévében az egyéni vállalkozói időszakból maradt készletet is figyelembe kell venni az adóalap megállapításakor (az Szja tv. 2. számú melléklet II. A mezőgazdasági őstermelő tevékenységének megszüntetése fejezet 1. pontja alkalmazásában).
Továbbá, az őstermelő az egyéni vállalkozói időszakból fennmaradt elhatárolt veszteséget a tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő elhatárolt veszteségként veheti figyelembe, az egyéni vállalkozói időszakban megkezdett értékcsökkenési leírást folytathatja, arra őstermelői jogállásának keletkezése után is jogosult.

[Szja tv. 22. § (1)–(3) bekezdés; 49/A.§ (10) bekezdés; 10. számú melléklet II. rész]