A NÉBiH tavaszi élelmiszer-ellenőrzésének tapasztalatai

Slabéczi Ivett Dátum Legutoljára frissítve: 2024.05.14

Olvasási idő: 7 perc


Idén március 1. és április 1. között került sor a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre országszerte a Nébih irányításával, a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakembereinek közreműködésével. A 2023-as évnél kevesebb bírsággal zárult az idei élelmiszer-ellenőrzés, ezúttal is leggyakrabban higiéniai és nyomon-követhetőségi hiányosságokat állapítottak meg.

A hatósági felügyelők a termelőket, az élelmiszer-előállítókat, a kereskedőket és a vendéglátóhelyeket keresték fel és a 2420 ellenőrzés alkalmával több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. 188 esetben összesen 15 millió forint bírságot szabtak ki.
A Nébih közleménye szerint leggyakrabban higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságokat állapítottak meg, illetve előfordult az is, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásait nem találták rendben. A kifogásolható esetek aránya alacsony, mindösszesen 3,5 és 7 százalék közötti.
A szakemberek fokozottan figyeltek a népszerű szezonális termékekre, húsvéti élelmiszerekre. A medvehagyma-forgalmazóknál nem találtak sem nyomonkövethetőségi, sem jelölési vagy minőségi problémát, az ellenőrzött sonkákban viszont gyakori volt az engedélyezettnél magasabb sótartalom, néhány tormakészítményben pedig a kén-dioxid-tartalom haladta meg a maximumértéket. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás kezdődött.

Fókuszban a „húsvéti” élelmiszerek

A húsvétot megelőző időszakban a hatóság fokozottan ellenőrizte a füstölt húskészítmények, különösen a sonkák előállítását, a tojáscsomagolás során pedig a jogszabályokban előírt minőségi és osztályba sorolási követelményeknek való megfelelőséget.
A kereskedelemben az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzésére került a hangsúly, az üzletekben és a piacokon egyaránt. Laboratóriumi vizsgálatokat idén különféle tormakészítményekből és sonkákból végeztek.

Az ellenőrzés végeredményei

Országosan összesen 2420 ellenőrzésre került sor, ebből 272 ellenőrzés élelmiszer-előállító helyen (42 vágóhíd/daraboló, 92 húskészítmény-előállító, 71 tojáscsomagoló, 67 egyéb előállító), 1555 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban (400 hiper-/szupermarket, 803 üzlet/szaküzlet, 190 vásár/piac, 60 nagyker/logisztikai központ, 102 egyéb forgalmazó), 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetést, 188 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, továbbá összesen több mint 15 millió Ft összegű bírságot szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, valamint szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni (1 húskészítmény-előállítónál, 1 hiper-/szupermarketben, 5 üzletben, 4 piacon, 3 kistermelőnél és 7 vendéglátó egységben).
A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tártak fel, amelynek előfordulási aránya 6,9% (166 eset), ez az arány magasabb a tavalyinál (2023-ban: 5,9%), főként az üzletekben (120 eset) és a vendéglátásban (46 eset). A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával kapcsolatos nem megfelelőséget az ellenőrzések 4,3%-ában (105 esetben) tártak fel (2023-ban: 3,8% volt az előfordulási arány), jellemzően a vendéglátásban és a piacokon. A nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya idén kis mértékben csökkent, az összes ellenőrzés 3,5%-ában (84 esetben) állapították meg (2023-ban: 3,8 %), jellemzően a piacokon (18 esetben).

Az élelmiszerek ellenőrzésének eredményei

Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszertétel, 13 028 kg mennyiségben került kivonásra a forgalomból, az előző évben ilyen döntést 579 tétel (11 576 kg élelmiszer) esetében hoztak. A forgalomból történő kivonás oka leggyakrabban a fogyaszthatósági, valamint minőségmegőrzési idő lejárta volt (509 tétel esetében). Az ellenőrzés alá vont élelmiszerek közül 171 tételt jelölési hiba, további 167 tételt pedig a nyomon követés hiánya miatt kellett kivonni a forgalomból.

Az élelmiszer-kereskedelem ellenőrzésének tapasztalatai

A húsvétkor hagyományos alábbi termékköröket az üzletekben és a piacokon egyaránt kiemelten vizsgálta a hatóság. A piacokon ellenőrzött füstölt húskészítményekkel és az édességekkel arányaiban több probléma merült fel, mint az üzletekben, különösen a lejárati időn túli forgalmazás miatt.
A pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítmények forgalmazásával kapcsolatosan az üzletekben 14 tételt (25 kg) a lejárati időn túli értékesítés, 44 tételt (4307 kg) a nem megfelelő nyomonkövethetőség, 11 tételt (536 kg) egyéb ok miatt vontak ki a forgalomból. A piacokon 30 tétel (88 kg) lejárt terméket, és 6 tétel (58 kg) nem nyomonkövethető terméket kellett kivonni a forgalomból.
Az étkezési tojás forgalmazásának ellenőrzése során az üzletekben 7 tétel (84 kg) lejárt és 1 tétel (2 kg) nem nyomonkövethető étkezési tojást vont ki a hatóság a forgalomból. A piacokon forgalmazott tojások esetében 2 tételt (25 kg) vontak ki a nyomonkövethetőség hiánya miatt.
Édesipari termékek forgalmazása kapcsán, az üzletekben 111 tételt (31 kg) lejárt minőségmegőrzési idő, 33 külföldi tételt (47 kg) a jelölés hibája miatt és a nyomonkövethetőség hiánya miatt további 1 tételt (0,4 kg) vontak ki a forgalomból. A piacokon 15 tétel (71 kg) lejárt édességet vont ki a hatóság, 115 külföldi tételt (181 kg) a jelölés hibája miatt, és további 6 tétellel (58 kg) egyéb probléma merült fel.

Vendéglátás ellenőrzésének eredményei tekintetében, az ellenőrzés alá vont 333 vendéglátó egységben 46 esetben higiéniai, 10 esetben nyomon követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A dolgozók egészségügyi alkalmasságát 26 helyen nem tudták igazolni. Szankcióként 4 esetben figyelmeztetést, és 9 alkalommal bírság kiszabását alkalmazta a hatóság.

A zöldség- és gyümölcstermékek ellenőrzése során a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei 468 belföldi forgalmazónál végeztek ellenőrzéseket, ahol összesen 1 279 zöldség-gyümölcs tétel (524 hazai, és 755 más EU tagállami, illetve harmadik országbeli) vizsgálatára került sor. A vizsgálatok javarészt a friss szezonális termékekre irányultak. Az ellenőrök 118 tétel esetben tettek kifogást, ebből 103 esetben jelölési hiba vagy minőségi kifogás, 15 esetben ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termék miatt. Összesen 102 darab élelmiszer-ellenőrzési, valamint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására került sor, összesen 3 515 177 Ft értékben. Az ellenőrök 16 forgalmazóval szemben alkalmazták a figyelmezetés szankciót. Forgalomból kivonásra összesen 34 tétel került összesen 749 kg mennyiségben.

Az ünnepi időszakra tekintettel a Nébih zöldség-gyümölcs minőségellenőrei kiemelten ellenőrizték a medvehagyma forgalmazását a Budapesti Nagybani Piacon és két vásárcsarnokban. A vizsgálatok elsősorban a nyomonkövethetőségre, valamint a termék minőségére és jelölésére terjedtek ki. Kifogásolt tételek nem voltak. Az medvehagyma forgalmazási ellenőrzések tovább folytatódnak a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akciót követően is.

A borászati termékek és alkoholos italok ellenőrzésének eredményei kapcsán elmondható, hogy a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok borászati és alkoholos italokat ellenőrző felügyelői a tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat első szakaszában, a kereskedelmi létesítményekben országszerte 137 terméket (86 hazai és 51 külföldi alkoholos italt) vontak ellenőrzés alá, amelyek megfeleltek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A laboratóriumi vizsgálatok kiemelten a sonka és torma minőségére irányultak. A laboratóriumi vizsgálat céljából különféle ecetes reszelt tormakészítményekből (21 minta), valamint nyers és főtt sonkákból (45 minta) vettek mintát a Nébih munkatársai. A Nébih laboratóriuma a 45 különféle sonka esetében a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt sótartalmat ellenőrizte: a nátrium-klorid-tartalom (58%-os víztartalomra vonatkoztatva) legfeljebb 5,0% (m/m) lehet nyers sonkák esetén, míg a főtt sonka esetében legfeljebb 3,5% (m/m). A vizsgálat alapján 15 termék bizonyult kifogásolhatónak, mert sótartalmuk meghaladta az előírást.
Az üveges tormák esetében az E220 - E228 élelmiszer-adalékanyagok mennyiségét vizsgálta a Nébih laboratóriuma. A szulfitok és a kén-dioxid az arra érzékeny fogyasztóknál a táplálék-intolarencia tüneteit okozhatják. Az adalékanyagokról szóló uniós rendelet alapján ezek az adalékanyagok maximum 800 mg/kg mennyiségben lehetnek jelen a tormapépben. A vizsgált 21 db tormakészítményből 4 esetében a megengedettnél magasabb kén-dioxid tartalmat mutattak ki a vizsgálatok. Minden laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.

Forrás: A Nébih 2024. március 1. ? április 1. közötti, tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének zárójelentése.