Bonácz Zsolt

Bonácz Zsolt

áfa szakértő


Adótanácsadó, áfa-szakértő a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont szerkesztője, vezető szakértője és tanácsadója.

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban. Főbb szakterülete az áfa és az általános forgalmi adó, különös tekintettel a hazai és nemzetközi szabályozásra. Az adó-pénzügy-számvitel kiadói portfólió vezető szerkesztője, gondozásában jelenik meg három szakmai kiadványunk és tudástárunk (Áfa Klub, Adózási Módszertani Szemle, Adó- és Járulékmegtakarítási Tanácsadó).

Cégünknél végzett szakértői és tanácsadói tevékenysége elsősorban az áfa és a forgalmi adózás területét érinti, beleértve a nemzetközi áfa-adózás kérdésköreit is.

Havi 60-70 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 1241 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Két mezőgazdasági őstermelő között szarvasmarha adás-vétel történik: mindketten alanyi mentesek, kompenzációs felárra jogosultak. A vevő mezőgazdasági őstermelő alanyi mentes számlát állított ki az eladó mezőgazdasági őstermelőnek. Kérdés, hogy megfelelő-e az ügyletről kiállított bizonylat és az áfa mérték? Ha nem, akkor mit és milyen adómértékkel kell kiállítani?
Egy Zrt. erdősítést védő kerítéseket (vadkárelhárító kerítések) szeretne elbontani, mert elavultak és a rendeltetésüknek már nem felelnek meg. A bontást a Megyei Kormányhivatal engedélyezte. A kérdés, hogy a kerítés bontását végző vállalkozó - aki áfakörbe tartozó magyar vállalkozó, a szintén áfakörbe tartozó társaság részére - fordított áfás vagy pedig egyenesen adózó számlát állítson ki a bontási tevékenységről?
A termőföldbérlet dokumentálása során azon termőföld bérleti díjak esetében, ahol valójában a bérleti díjat terményben fizették ki, a termény ellenértékét az őstermelő kiszámlázta a termőföld-bérbeadó részére, majd pedig egy külön dokumentumon megállapodtak, hogy a számla ellenértékét betudják a földbérleti díj ellenértékébe. Ennek eredményeként - amellett, hogy elszámolásra került a földbérleti díj - áfa fizetési kötelezettség is keletkezett a terményértékesítés kiszámlázása miatt.

Legutoljára megválaszolt kérdései

ÖCSG áfakörös tagjai

3 fős ÖCSG vezetője ettől az évtől áfakörös. A másik két tag a vezető nyugdíjas édesanyja és fia, aki a főállás mellett vállalkozó futár. Utóbbit áfakörösre kell bejelenteni? Ha a 3 fő alanyi adómentes bevétele meghaladta tavaly a 12 millió forintot, akkor ők is áfakörbe kerülnek? Vagy fejenként érvényes a 12 milliós értékhatár?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

A felvétel dátuma: 2024.02.11.

Folyamatos teljesítésű szolgáltatás számlázása

Amennyiben folyamatos teljesítésű szolgáltatást számlázunk, számlahelyesbítésénél milyen időpont lesz a teljesítési dátum? Melyik havi áfabevallásban kell szerepeltetni a számla kiállítónál és a számla befogadónál? További felmerülő kérdés, hogy ha a folyamatos teljesítésű számlát stornózzuk, akkor milyen dátum lesz a teljesítési időpont, valamint az új kiállított számla teljesítési időpontja? Melyik havi áfabevallásban kell szerepeltetni a kiállítónál és melyikben a számla befogadójánál?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.13.

Közösségen belüli termékértékesítés önkormányzatnál

A kérdésben szereplő önkormányzat közösségi adószámmal rendelkező vállalkozásnak értékesítene építési telket. Alapesetben áfaköteles lenne. Vonatkozhat-e rá a közösségen belüli termékértékesítés adómentessége?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.03.

Átalányadózó adónyilvántartása

Áfakörös, átalányadós, főfoglalkozású egyéni vállalkozónak kell-e könyvelői programban könyvelni a számláit, vagy elegendő egy excel-táblában vezetni bevételeit, illetve az áfához kapcsolódó nyilvántartást? És mi a teendő egy áfamentes, átalányadózó, mellékállású egyéni vállalkozó esetében? További felmerülő kérdsek, hogy a mellékállású egyéni vállalkozó is köteles vállalkozói bankszámlát nyitni? A főállású egyéni vállalkozó, vállalkozói számlára érkezett kiállított számlák ellenértékét, csak készpénzben veheti fel vagy átutalhatja a magán bankszámlájára, az adók megfizetése után?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.03.