Vasas János

Vasas János

munkajogi szakértő


Vezető munkaügyi szaktanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó szakértője.

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait 2007 óta a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. munkaügyi szaktanácsadójaként kamatoztatja, maga szintű segítséget nyújtva ügyfeleink, partnereink számára.

Közel ötven munkáltatónál végzett, és jelenleg is végez teljes kőrű munkaügyi auditálást és szaktanácsadást. Rendszeresen szemlézi a munkajoggal és munkaügyi ellenőrzéssel összefüggő jogszabályváltozásokat, folyamatosan figyelemmel kíséri a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékváltozásokat.

Havonta megválaszolt 70-80 kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.

Tudástárunk szakértői munkájával összeállított és folyamatosan aktualizált több mint 100 iratmintája elsősorban a munkaviszonyhoz kapcsolódó szerződés, nyilatkozat valamint a munkabért terhelő közterhek és a munkáltatói juttatások körében használt dokumentum. 
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Személyes konzultációt vállal
  • Eddig 409 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

A munkavállalót foglalkoztatónak számos kötelezettsége van a munkaviszony létrejöttével kapcsolatban, melyek közül alighanem kiemelkedik a bejelentéssel összefüggő dokumentumok és határidők szabályszerű intézése.

Legutoljára megválaszolt kérdései

Egy fő alkalmazása egyszerűsített munkaviszonyban

Mellékállású vállalkozó nem alkalmaz munkaviszonyos munkavállalót, de egy fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazna. Lehetséges-e, ha nincs állandó alkalmazottja?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.07.

18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása

Amennyiben van egy 17 éves jelentkező, és szeretnénk heti 40 órába foglalkoztatni, mi a teendőnk? Kell egy szülői hozzájárulás, hogy munkát végezhet? A munkaszerződést a szülő vagy a munkavállaló írja alá?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.07.

Munkába járás címén adható költségtérítés helytelenül

Felülvizsgálatra került a munkáltatómnál a munkába járás kifizetése, és megállapították, hogy bizonyos esetekben a megállapított költségtérítés mértéke helytelen (pl. adott dolgozó 20 km elszámolás helyett 54 km-t kap). A kérdésem arra irányulna, hogy ilyen esetben a többlet-kifizetés visszavonható-e, illetve milyen szabályok szerint? Ismereteim szerint a munkavállalónak adott utazási költségtérítés nem minősül munkabérnek, így a munkabérből történő levonás szabályait álláspontom szerint nem alkalmazhatjuk.

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.04.

Alkalmi munka több munkáltatónál

Az alkalmi munkavállaló 1 éven belül legfeljebb 90 naptári napig foglalkoztatható. Ez a korlátozás csak adott munkavállaló ugyanannál a munkáltatónál történő foglalkoztatására vonatkozik? Vagy a munkavállaló utána vállalhat munkát másik cégnél alkalmi munkásként további 90 napra?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.01.

Alkalmi munkavállaló orvosi vizsgálata

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén, kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.08.