Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Mezőgazdasági támogatások
A kérdésben szereplő cég tárgyi eszközt (kombájn) vásárolt, amihez 50% pályázati támogatást kapott a 2022. évben (minden lezajlott 2022-ben). A kérdés úgy szól, hogy az értékcsökkenést normál módon, a teljes bekerülési értékre kell elszámolni, majd az egyéb bevételekkel szemben elhatárolni az értékcsökkenés 50%-ával megegyező támogatási összeget?
Újabb állami földterületek, ezúttal a 10 hektár térmértéket meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja.
Ebben az évben a 2023. április 20. és 2023. június 9. közötti időszak áll rendelkezésre az egységes kérelem beadására. A mezőgazdasági termelők tehát az egységes kérelmet június 9-éig elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással elérhető elektronikus felületen keresztül nyújthatják be a Kincstár honlapján.
A mezőgazdaságot sújtó, szélsőségesebbé vált időjárás miatt érdemes mezőgazdasági biztosításokat kötni a termelést nehezítő kockázatok kezelésére, amelyhez az idei esztendőben is az egységes kérelem keretében igényelhetnek a gazdálkodók támogatást. Az Agrárminisztérium javasolja, hogy a gazdálkodók vegyék igénybe a támogatási lehetőséggel összekötött mezőgazdasági biztosítást.
A tavasz nemcsak a földeken köszönt be: az egyre hosszabbodó nappalokkal a gazdálkodóknak napról-napra többet kell a járniuk a határt, és ezzel együtt ismét közeleg az Egységes kérelem beadási időszaka. 2023-tól jelentős változások lépnek életbe az alaptámogatást illetően, a növénytermesztésben, de az állattartókat sem elkerülve.