Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Mezőgazdasági támogatások
Átalányadózó, áfaalany őstermelő, amely vállalkozói bankszámlájára kapja a Magyar Államkincstártól érkező támogatásokat – mivel a támogatás nem minősül bevételnek – nem köteles elszámolni a kapott összeg felhasználásával?
A 2024-ben megnyíló agrár pályázati lehetőségeket mutatta be Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az élelmiszeripari fejlesztésektől kezdve a generációs megújulásig az Élelmiszeripari Pályázatok 2024 Foodinform webináriumon. Az új KAP ST keretében közel 1500 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre, melynek része az öntözésfejlesztés, vízgazdálkodás támogatása és precíziós gazdálkodás elősegítése.
A kis- és középvállalkozások (KKV-k) részvétele csekély a közvetlen uniós támogatásokra pályázók körében, pedig a kisebb szereplőknek is lehetőségük adódik sikeresen részt venni ezeken. A jóslatok szerint az élelmiszeripari cégek mindössze negyede fog versenyben maradni, így minden lehetőséget meg kell ragadniuk az érintetteknek. A Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szerkesztősége a Prega 2024 Precíziós Gazdálkodási konferencián járt.
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között megjelent a második vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a mezőgazdasági biztosítások után igénybe vehető díjtámogatás feltételeit tartalmazza, folytatva a Vidékfejlesztési Programban működtetett konstrukciót.
Tételes elszámolású ÖCSG tagjai kukoricatermelők kompenzációs támogatást kaptak. Ez is adómentes bevételnek minősül?
Gazdálkodási napló, permetezésnapló, uniós rendelkezések: hogy állunk a kötelezettségekkel és mikre számíthatnak a gazdálkodók a közeljövőben? Egyebek mellett ezekről beszélt Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója a Prega konferencián.
A MÁK által folyósított mezőgazdasági támogatásokat, a NAV üzemanyag támogatást, illetve a kapott öntözési pályázati támogatást a pénztárkönyv melyik rovatában kell feltüntetni, mint bevételt?
Egy mezőgazdasági vállalkozás termeltetési szerződés keretében kötelezettséget vállal meghatározott mennyiségű termény termelésére. Az ügylet lezárását követően a termeltető kiszámlázza a termeltetési hitel kamatát. Mi alapján határozható meg a kamat mértéke és milyen számítási módszerrel kell a szerződés lejáratakor kiszámolni a felhalmozódott kamatot?
A mezőgazdaság egyike azon ágazatoknak, amelyekben a legmagasabb a tárgyi eszközök aránya. Nem meglepő, hogy a mezőgazdasági vállalkozások a fejlődésükhöz szükséges eszközöket gyakran csak külső forrásokra, hitelekre támaszkodva tudják megszerezni. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében pályázati források is segítik a digitális technológiára való átállást.
A kérdésben szereplő cég tárgyi eszközt (kombájn) vásárolt, amihez 50% pályázati támogatást kapott a 2022. évben (minden lezajlott 2022-ben). A kérdés úgy szól, hogy az értékcsökkenést normál módon, a teljes bekerülési értékre kell elszámolni, majd az egyéb bevételekkel szemben elhatárolni az értékcsökkenés 50%-ával megegyező támogatási összeget?