Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Szőlő és bor
Magántulajdonban van egy szőlős, zártkerti ingatlan, ahol egy borturisztikai épületet (pincészet) szeretnének létrehozni és kistermelőként termelnének rajta. Egy ilyen építkezési beruházás esetén az áfa-visszaigénylésre jogosultság fennállhat-e valamilyen módon és mint kistermelő lehet-e áfaalany?
A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés elsősorban az ún. falusi vendégasztal révén ismert a szélesebb nyilvánosságban. A tavalyi év végén életbe lépő új szabályok további lehetőségeket nyitnak a kis mennyiségű házi élelmiszer forgalmazása körében.
Július 1-étől lépnek hatályba a hegyközségi törvény módosításának főbb változásai. A módosítás bevezeti a nyilvántartott adatszolgáltató fogalmát, emellett egyszerűsödik a hegyközségi járulék alapjának számítása, valamint egységesítik a hegyközségek járulékbevételi szabályait.
Egy kistermelő, kiskereskedelmi tevékenység keretében, saját gazdaságában nevelt és közfogyasztás céljára engedélyezett húskészítményt kíván egy tulajdonában lévő garázsban árusítani. Hasonló kérdés merül fel egy termelői bort előállító és árusító őstermelő vonatkozásában is. A fő dilemma mindkét esetben az, hogy az őstermelő kiegészítő tevékenysége során előállíthatja és árusíthatja-e az általa készített élelmiszereket?