dr. Radics Zsuzsanna

dr. Radics Zsuzsanna

jogász, társadalombiztosítási szakértő


Szakokleveles jogász, egészségügyi menedzser, munkaügyi tanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője. 

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait a a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. társadalombiztosítási és munkaügyi szaktanácsadójaként kamatoztatja.

Társadalombiztosítási szakértőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a társadalombiztosítási rendszer jogi szabályai, magában foglalva a közterhek és ellátások rendszerét valamint a témához illeszkedő munkajogi kérdéseket

A LexPraxis Orvosi Tudástár állandó szerzője, vezető szakértője.

Folyamatosan nyomon követi és szemlézi a társadalombiztosítási közterheket és ellátásokat érintő jogszabályváltozásokat, azok tartalmát cikkekben, folyamatsegédletekben összegzi.  

Havi 40-50 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 452 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

A kérdés alighanem számos érintett körében felvetődik és felmerül: biztosított mezőgazdasági őstermelői jogviszony esetén mennyi tb-járulékot kell fizetni, milyen módon és milyen gyakorisággal? Továbbá: a járulék összegét befolyásolja-e a más munkaviszonyból származó jövedelem összege illetve az ott levont tb-járulék?
Egy mezőgazdasági őstermelőnek van egy napi 3-4 órás (heti 15, vagy 20 órás) munkaviszonya. Jelenti-e mindez azt, hogy így már nem lesz biztosított, mint mezőgazdasági őstermelő, és ebből kifolyólag nem kell társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie maga után?
Biztosított őstermelő ebben a jogviszonyában fizeti meg társadalombiztosítási járulékait. Ezen felül azonban még két Kft.-ben az ügyvezetői tisztséget is ellátja: mindkettő Kft.-ben van rajta kívül egy ügyvezető. A kérdés, hogy kell-e még a Kft.-ben betöltött tisztségviselői tevékenységére tekintettel is járulékot fizetnie?
Meddig és milyen feltételek mellett jogosult az őstermelő álláskeresési járadékra, ha megszűnik az őstermelői biztosítási jogviszony?
A veszélyhelyzet kapcsán sajnos sokan kényszerültek fizetés nélküli szabadságot igénybe venni, mivel a munkáltató nem tudta alkalmazottait munkával ellátni, vagy éppen az alkalmazott nem tudta másként megoldani óvodás vagy kisiskolás gyermeke felügyeletét. Milyen szabály alkalmazandó a veszélyhelyzet ideje alatt, az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatban?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Biztosított mezőgazdasági őstermelő tb járuléka

Biztosított mezőgazdasági őstermelői jogviszony esetén mennyi tb-járulékot kell fizetnem, milyen módon és gyakorisággal? A járulék összegét befolyásolja a más munkaviszonyból származó jövedelem összege (illetve ott a munkáltató által levont tb-járulék összege)?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.08.