dr. Balás Endre

dr. Balás Endre

önkormányzati szakértő


Önkormányzati szaktanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője.

 

Az önkormányzati szakterület praxisában szerzett gyakorlati tapasztalatait a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. önkormányzati szaktanácsadójaként kamatoztatja. Jogászként és gyakorló önkormányzati vezetőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben.

Rendszeresen szemlézi a közjogi jogalkotással és az önkormányzati szakterülettel összefüggő jogszabályváltozásokat, folyamatosan figyelemmel kíséri az önkormányzati feladatokat érintő aktuális változásokat.

 

Az önkormányzati és közszolgálati jogi kiadói portfólió vezető szerkesztője, szakmai gondozásában jelenik meg a Jegyzőinfo digitális tudástár, a LexPraxis Tudástár Közszolgálati változata és az Önkormányzati Tanácsadó című nyomtatott havilapunk és több szakkönyvünk.

 

A szakértő által készített iratminták köre elsősorban az önkormányzati szakterületet érintik, de számos dokumentum aktualitással bír a vállalkozások gyakorlatában is.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 3 szakmai kérdésre válaszolt

A szakértő által szemlézett minták

Megbízási szerződés (pályázatírás)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 07. 16:31:17
Letöltés
Haszonbérleti szerződés előhaszonbérleti joggal
Utoljára módosítva: 2023. 03. 08. 15:13:15
Letöltés

Válogatott cikkei

2023. október 1-jéig kell visszatérítenie a települési önkormányzatnak az adóként megfizetett összeget, amennyiben korábban a termőföldet, a termőföld tulajdonjogát vagy termőföldet terhelő vagyoni értékű jogot települési adóval sújtotta.
A központi elektronikus ügyintézési szolgáltatások körébe tartozó AKD lehetővé teszi, hogy annak használatával az elektronikus ügyintézést biztosító szerv a rendelkezésére álló, valamint az automatikus információ-átvétel útján megszerzett adatok alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a döntését és közölje azt az ügyféllel.
Az adásvételi és a haszonbérleti szerződések hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó szabályváltozásai nyomán a közzétételre már nem a hatósági eljárást megelőzően, hanem a hatósági eljárás keretében, az előzetes hatósági vizsgálati szakaszt követően kerül sor. A közzétételt így, a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött adásvételi és haszonbérleti szerződések esetében, nem a szerződő felek, hanem a hatóság kezdeményezi a jegyzőnél.
A földforgalmi törvény szabályai között kiemelt jelentőségűek azok a rendelkezések, amelyek a termőföldre vonatkozó adásvételi és haszonbérleti szerződések megkötését, az elővásárlásra illetve elő-haszonbérletre jogosultak körét és a joggyakorlás módját szabályozzák. Külön is kiemelendő a „helyben lakó” fogalmának értelmezése és a kérdésben adott bírósági útmutatás.