dr. Balás Endre

dr. Balás Endre

önkormányzati szakértő


Önkormányzati szaktanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője.

 

Az önkormányzati szakterület praxisában szerzett gyakorlati tapasztalatait a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. önkormányzati szaktanácsadójaként kamatoztatja. Jogászként és gyakorló önkormányzati vezetőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben.

Rendszeresen szemlézi a közjogi jogalkotással és az önkormányzati szakterülettel összefüggő jogszabályváltozásokat, folyamatosan figyelemmel kíséri az önkormányzati feladatokat érintő aktuális változásokat.

 

Az önkormányzati és közszolgálati jogi kiadói portfólió vezető szerkesztője, szakmai gondozásában jelenik meg a Jegyzőinfo digitális tudástár, a LexPraxis Tudástár Közszolgálati változata és az Önkormányzati Tanácsadó című nyomtatott havilapunk és több szakkönyvünk.

 

A szakértő által készített iratminták köre elsősorban az önkormányzati szakterületet érintik, de számos dokumentum aktualitással bír a vállalkozások gyakorlatában is.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 3 szakmai kérdésre válaszolt

A szakértő által szemlézett minták

Megbízási szerződés (pályázatírás)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 07. 16:31:17
Letöltés
Haszonbérleti szerződés előhaszonbérleti joggal
Utoljára módosítva: 2023. 03. 08. 15:13:15
Letöltés

Válogatott cikkei

Számos új szabályt állapít meg a földek közös tulajdonát szabályozó törvény június 1-jén hatályba lépett módosítása. Változik az eljárás, de új rendelkezések vonatkoznak az állami tulajdonba kerülésre és az öröklésre is.
Az agrártárgyú törvények módosítása ismét több lényeges jogszabályban hoz változtatásokat. Új művelési szabályok érvényesek ettől az évtől, emellett a földforgalmi törvény is számos új, elsősorban adminisztratív változást léptet életbe a 2024-től.
2023. október 1-jéig kell visszatérítenie a települési önkormányzatnak az adóként megfizetett összeget, amennyiben korábban a termőföldet, a termőföld tulajdonjogát vagy termőföldet terhelő vagyoni értékű jogot települési adóval sújtotta.
A központi elektronikus ügyintézési szolgáltatások körébe tartozó AKD lehetővé teszi, hogy annak használatával az elektronikus ügyintézést biztosító szerv a rendelkezésére álló, valamint az automatikus információ-átvétel útján megszerzett adatok alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a döntését és közölje azt az ügyféllel.
Az adásvételi és a haszonbérleti szerződések hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó szabályváltozásai nyomán a közzétételre már nem a hatósági eljárást megelőzően, hanem a hatósági eljárás keretében, az előzetes hatósági vizsgálati szakaszt követően kerül sor. A közzétételt így, a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött adásvételi és haszonbérleti szerződések esetében, nem a szerződő felek, hanem a hatóság kezdeményezi a jegyzőnél.
A földforgalmi törvény szabályai között kiemelt jelentőségűek azok a rendelkezések, amelyek a termőföldre vonatkozó adásvételi és haszonbérleti szerződések megkötését, az elővásárlásra illetve elő-haszonbérletre jogosultak körét és a joggyakorlás módját szabályozzák. Külön is kiemelendő a „helyben lakó” fogalmának értelmezése és a kérdésben adott bírósági útmutatás.